0

П о време на гласуването в НС за отказа на Мария Габриел като кандидат за министър-председател Атанас Атанасов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) заяви, че коалицията им е готова да реализира втория мандат, когато им бъде връчен от президента.

„На първо място си задавам въпроса какво би станало, ако днес залата не подкрепи това решение. Днес е един облачен ден за българската демокрация. Дали би могло слънцето да пробие в тези облаци зависи от тази зала или ще последва буря с градушка“, каза той.

Атанасов прочете това, което парламентарната му група адресира към ГЕРБ–СДС: „По Конституция предстои да бъде връчен втори мандат за съставяне на правителство. Ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат, като национален и общ с ГЕРБ–СДС. Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме заедно преди 9 месеца. Подписване от председателите на двете парламентарни групи на споразумението, съдържащо гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение. Министър-председател - взаимно приемлива кандидатура, излъчена от ГЕРБ–СДС“.

По думите на Атанас Атанасов „това не е покана за допълнителни преговори, извън посочената рамка“. „Това е предложение за готовност да изпълним ангажиментите, които поехме преди 9 месеца", допълни той.