0

О т днес започва седмица със „скучно“ време, защото не се очакват съществени изменения по отношение на топлина и валежи, прогнозира климатологът Георги Рачев пред „Телеграф“. До следващата неделя минималните температури ще са между 1 и 5  градуса, максималните между 10-15 градуса. Малко по-хладно ще бъде по морето, където слаб ветрец ще носи свежест и чист въздух.

Наднормени

Като цяло температурите са наднормени за края на февруари и може да се каже, че зимата приключва. Въпреки това има шанс около 27 и 28 февруари да има процес с нова снежна покривка. Георги Рачев обясни, че този тип снеговалеж се нарича щъркелов сняг и може да се наблюдава и през март, и през април. Общото за страната е, че валежите ще са малко и на ограничени площи. Влажното време се очаква преди всичко в понеделник и евентуално в четвъртък.

По високите части на планините е типично да има сняг. Захлаждането няма да е съществено, но ще е по-хладно на фона на предишния период. Положителното е, че то ще потисне активната вегетация при дървесните видове, някои от които тръгнаха да пъпкуват, а други се разлистиха.