0

Д арителска кампания за събиране на средства с цел откупуване на един от ордените на генерал Тодор Габарев започна във Варна. Инициативата е на Музея на Възраждането към Регионален исторически музей (РИМ), съобщиха от институцията. Дарения могат да се правят в специална кутия в сградата на музея, както и по банков път на сметката на РИМ – Варна.

Злато

Тодор Габарев е един от най-младите опълченци у нас. Едва 14-годишен той участва в Освободителната война 1877-1878 г. След това, в свободна България, избира военната кариера и израства до чин генерал-майор. Участник е във войните за национално обединение 1912-1918 г. и е един от заслужилите генерали на Осми пехотен приморски полк, припомниха от екипа на музея.

Орденът за заслуга е учреден заедно с Княжеския орден „Св. Александър“ през 1881 г. и в продължение на две години е съществувал като медал, причислен към ордена. Още от самото си създаване е замислен като военна декорация. Официално степените му са две, първата е златна, а втората - сребърна, но златната е била връчвана извънредно рядко.

Емисия

Орденът за заслуга на Габарев е сребърен и е трета емисия, като преди нея има две на Александър Батенберг, от когото е учреден, разказа пред БТА Мариана Николова от музея. Същевременно той е първа емисия на княз Фердинанд, добави тя. Връчвал се е заедно с грамота. Габарев го получава през 1889 г. Орденът е собственост на частен колекционер, който е направил предложение за откупуването му. Той е изложен от вчера в Музея на Възраждането във Варна специално по повод инициативата „Нощ на музеите“. С живота и делото на Тодор Габарев посетителите ще могат да се запознаят в програмата на културната институция от две лекции на историка Симеон Кулиш на тема „Детето опълченец“.