0

Д есетки инициативи за абитуриенти в нужда са подети и тази година в социалните мрежи. В различни групи и страници се предлагат рокли, костюми, аксесоари и други принадлежности, необходими за бала на младежите.

Една от инициативите -  „Красавицата и Звяра“, за поредна година събира тоалети, които да бъдат дарени на зрелостници. Там всеки желаещ може да сподели снимки на костюма или роклята си от бала, както и размерите им, за да зарадва бъдещ абитуриент. Младежи в нужда също се обръщат за помощ към инициативата, като описват от какво имат нужда. 

Предложения

Освен с дрехи хората предлагат помощ на младежи и под друга форма. Някои например преотстъпват собствените си коли, като се предлагат и за шофьори в деня на бала. Такива предложения се търсят и приемат в страницата „Автомобили без наем за абитуриенти в нужда“. 

Други пък се включват с безплатна прическа, оформяне на брада за момчетата и грим за момичетата. Предлагат се дори и безплатни фотосесии за младежи в затруднение.

Всички инициативи гарантират и запазване на анонимността на абитуриентите, ако това е тяхното желание.

Инициативи

Междувременно в платформа за благотворителни кампании събират средства за двама младежи, останали без родители, които са настанени в преходни жилища от семеен тип към Столичната община. Елена и Антон вече са преминали през шофьорски курсове, а сега им предстои балът. Неправителствена организация събира 2400 лева общо за двамата, за да получат те всичко необходимо за своя празник. „Ще зарадваме дарителите със снимки и благодарности от децата и младежите, както и по традиция ще направим подробен отчет на изразходените средства“, посочват организаторите. В кампанията вече са се включили 11 дарители, а събраните средства надхвърлят 1800 лв. 

Някои училища също подемат инициативи в помощ на абитуриенти в нужда. С великденски пазари те събират средства, които да предоставят директно на младежите.