0

Б ъдещите първокласници струват по-скъпо от новоприетите осмокласници. Това установи проверка на „Телеграф“ по книжарници и допитвайки се до училищни директори и родители. 

„В първи клас са дрешки, раници, всякакви неща. Родителят се грижи много и взима доста излишни неща“, категоричен е Диян Стаматов, директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България. Той изчисли, че ако всичко свързано с подготовката на първолака излиза около 300-350 лева, то при по-големите сметката е 250 лева и тя е предимно за учебници.

„Когато учебниците станат безплатни за всички ученици, то в тях ще се включат и тези за език, които сега са най-скъпи“, обясни Стаматов. Зам.-директорът на 144-то училище Величка Николова коментира, че първолаците излизат по-скъпо, защото за тях за първи път се взима всичко необходимо.

„Освен тетрадките се купуват материали по рисуване, физкултура, другите предмети. Освен това и дрехи“, категорична е тя. Според нея помощта на държавата от 300 лева няма да стигне на родителите, имайки предвид, че тя се получава на два пъти, което означава, че преди първия учебен ден ще се получат 150 лева. „Те могат да стигнат да се купи само чантата и всички пособия за 1-ви клас“, посочи тя и добави, че за осмокласниците помощта ще стигне, за да покрие разходите. 

Препоръка

В няколко големи книжарници видяхме, че раници могат да се купят на цени между 40 и 130 лева, като в малки такива може да се намерят и на цени между 25 и 60 лева. Препоръката на експертите е да не се взимат такива на колелца, както и с пластмасово подсилване, тъй като затрудняват децата, а отделно от това водят и до гръбначни изкривявания. Несесерите са на цени между 27 и 50 лева, като препоръка на работещи в търговските обекти е да се вземе празен и родителите да накупят нещата за него отделно.

Цените на консумативите зависят от броя и марката, но цветните моливи тръгват от 4 лева и достигат до 25 лева в зависимост от броя им. Същото важи и за флумастерите, които започват от 7 лева и стигат до 20 лева. Острилка с контейнер в комплект с гума струва между 3 и 5 лева. Тетрадките започват от 0.70-0.90 лв., като цената им зависи от броя на листата, дали е с дебели или меки корици. Папките за първолаците, в които поставят всеки учебник по дисциплина, струват между 1.50 и 2.50 лв. за брой.  

Подготовка

За семейство Димови 15 септември е особено дългоочакван. Малката Стефи е приета в желаното училище, в профилирана паралелка. Майка й изчислява, че до момента е дала между 100-110 лева, но без покупката на дрехи. Тя посочва, че дала 40 лева за раница, 30 лв. за несесер, а дрехите и обувките ще й струват допълнително 100-120 лева. Отделно майката ще задели и около 150 лева за анцуг, гуменки, бански и аксесоари. Така общата сметка възлиза на около 400 лева.

Семейство Стоянови до момента са дали 250 лв. за учебници на деветокласник. Два от тях ще се купуват организирано от училището, така че още 50 лева ще отидат за това. Отделно по всеки предмет трябва да се купят тетрадки. Предната година само учебниците по чужд език са стрували 285 лева, но ще ги ползват до 12-и клас. „Не знам на каква база се правят изчисленията – коментира майката. - Ако някой смята, че дрехи и пособия се купуват само за първокласници, явно е в грешка. Може би трябва да обръщаме листата по рисуване от обратната страна, за да ги ползват отново? Или да ги пуснем по долни гащи на училище за икономия, защото дрешките от първи клас са им омалели?“.

Тя допълва, че само за физическото възпитание се изисква отделен чифт маратонки, които да се ползват при лошо време в салона. Те не се носят от ученика в останалите дни навън.

5% от училищата в столицата с униформи

Едва 5% от училищата в София изискват учениците да са с униформи. Това обяви пред “Телеграф“ Диян Стаматов. Този разход за родителите излиза различно за всяко школо – между 100 и 200 лева, като например тениските с къс ръкав при една от частните фирми са между 24 и 28 лева, с дълъг варират между 26 и 30 лева. Панталоните са на цена между 44 и 48 лева, полата е между 28-34 лева. Анораците струват между 33 до 37 лева в зависимост от размера. Почти всяка година родителите купуват по 2 блузки, суитшърт, анорак. Сериозно перо са и частните занимални, заместващи държавните, които са безплатни, но в не малко школа ги няма заради недостатъчен брой на стаите. 

До края на август

Над 85 000 деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, ще получат половината от еднократната помощ за ученици до края на този месец. Вторите 150 лева ще бъдат изплатени след започване на втория срок, ако детето не спре да учи. Учениците, които са във втори, трети и четвърти клас няма нужда да дават удостоверение, защото справката се прави по служебен път. Единствено за децата от първи и осми клас остава изискването за представяне на удостоверение от училището.

Това се налага, защото в тези класове има предварително записване, тъй като са начало на нови етапи в училищното образование. В случай че не бъде представен документът, сумата за първия срок ще бъде изплатена след започване на учебната година, защото Агенцията за социално подпомагане получава по служебен път данните за записаните за съответната учебна година ученици най-рано на 5 октомври. Заявления за еднократна помощ за ученици се подават до 15 октомври.