0

К онституционният съд разгледа шестата поправка в Основния закон, съобщава NOVA. Гласувалите са 6:6, което означава, че решение не може да бъде взето, научи NOVA. Така, на практика, промените остават в сила.

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет. Президентът ще трябва да избира служебен премиер измежду председателя на парламента, управителя и подуправителите на БНБ, председателя на Сметната палата или негови заместници, омбудсмана или негови заместници.

СЛЕД ГЛАСУВАНЕТО: Румен Радев сезира КС за промените в Конституцията

Народното събрание ще продължава да работи в условията на служебно правителство. А промените за разделянето на ВСС отпадат.

Обособяват се Висш съдебен съвет с 15 членове и Прокурорски съвет с 10 членове.

В новия формат на Висшия съдебен съвет влизаха председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, 8 членове, избирани от съдиите и 5 членове, избирани от Народното събрание.

В Прокурорския съвет влизат главният прокурор, двама членове, избирани от прокурорите, един член, избиран от следователите и 6 членове, избирани от Народното събрание.

Припомняме, че държавният глава и опозиционните на кабинета „Денков-Габриел” партии атакуваха промените в частта за служебните кабинети и разделянето на Висшия съдебен съвет.

КРАЙ НА САГАТА: Приеха окончателно промените в Конституцията!