0

С ъкровищата, които са били притежание на владетелите на Третата българска държава и все още могат да бъдат открити в различни частни колекции, се оценяват приблизително на 50 млн. долара. Стойността им е горе-долу колкото един изтребител F-16 с базово оборудване, показа проверка на „Телеграф“. 

За втора поредна година британската аукционна къща „Сотбис“ организира търг с бижута, които са били собственост на българския цар Фердинанд I. Според анонса става дума за частна колекция, включваща "над 100 предмета, които почти един век не са показвани публично на аукцион". Те ще излязат за пръв път на наддаванията за кралски и аристократични бижута в Седмицата на лукса в Женева в средата на следващия ноември. 

Колекцията "Царско съкровище: Фердинанд Български" включва 114 лота, обхващащи един век от историята на семейството. От "Сотбис" рекламират украшенията като "една от най-важните колекции от кралски и благороднически бижута от дворовете на Централна Европа, които някога ще дойдат на търг". Оценката им е между 1,2-1,8 милиона долара, а очакванията са при разпродажбата на търг стойността им да достигне между 3 и 7 милиона долара. 

Колекции 

Това е една малка част от цялата царска колекция на всичките ни владетели след Освобождението, твърдят специалисти. Голяма част от предметите са изнесени около времето на комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. Повечето са попаднали в ръцете на различни хора и се намират в множество частни колекции по целия свят. Периодично бижута и картини, които са били собственост на българските царе, се появяват на търгове в големите аукциони като тези на къщите „Сотбис“ и „Кристис“. В края на 2023 г. от „Сотбис“ събраха около 1,2 млн. долара само от един от предлаганите предмети, собственост на цар Фердинанд. Тогава аукционът отвори в Женева, Швейцария, под надслов „Виена 1900: Имперска и кралска колекция“. Тя бе представена като една от най-добрите колекции от кралски бижута, излизали някога на търг. Почти всяко едно от предложените на търг бижута има своя собствена история. Такива са например кутия с изумрудени копчета за ръкавели, собственост на цар Фердинанд I. В кутията им имало ръкописна бележка, в която пишело, че са подарък от султана на Османската империя Абдул Хамид II. Сред най-скъпите експонати с начална цена около 30 000 долара е златен часовник на Патек Фелипе, поръчан лично от Фердинанд. 

Диаманти

Пуснати на тезгяха бяха принадлежалите на цар Борис III диаманти, всеки с шестоъгълен терминал е украсен с инициалите на царя, акцентиран е с розови диаманти върху червен, зелен и бял емайлиран шлиф, с вграден корпус. Началната им цена започва от около 3000 долара. Значителен брой бижута, включително забележителен сапфирен медальон, принадлежал на царица Елеонора (втората съпруга на цар Фердинанд I), са спасени от Червената армия през 1946 г. На сегашния търг пък има бижута от майката на цар Фердинанд, принцеса Клементина Орлеанска, дъщеря на последния френски крал Луи Филип - самата тя запален колекционер на бижута. Сред бижутата има и ръчно изработени произведения от двете дъщери на царя - княгини Евдокия и Надежда.

История 

Някои от бижутата и предметите, свързани с цар Борис III, са били предлагани на аукциони, включително исторически документи и лични вещи. Сред търгуваните вещи са и бижута и аксесоари на царица Йоанна. Често на аукционите се продават и картини, които са дело на известни български художници като Владимир Димитров-Майстора, средно с оценки, вариращи от 20 000 до 500 000 долара. Много често на тези търгове има предмети не само с финансова стойност, но и представляват важна част от българската културна и историческа наследственост. Такива са например сребърните подноси, подарени на първия български княз Александър І Батенберг от жителите на градовете Русе, Ловеч и Берковица. Предметите бяха откупени през януари 2019 г. с личното наддаване на тогавашния министър на културата Боил Банов на търг във Виена и с негова заповед предадени за съхранение в НИМ. 

Пакардът на Георги Димитров оценен на $6 млн.

Откраднатият през 1992 г. от гаража на къщата музей „Георги Димитров“ на ул. „Опълченска“ в София брониран автомобил „Пакард“ се появи на изложение за ценители в Чикаго през 2011 г. Стойността на незаконно изнесеният от България автомобил бе оценена на 6 млн. долара. Макар й през 2012 г. страната ни да отправи официална молба до САЩ за връщането му, автомобилът на комунистическия вожд така и си остана зад океана. Автомобилът е първата бронирана лимузина в света. Бил е лично притежание на Йосиф Сталин, който след Втората световна война подарява три от лимузините си на трима от най-известните комунистически водачи по онова време - Георги Димитров, Йосиф Тито и Мао Цзедун. Пакардът на Димитров е единственият запазен от трите.