0

Б ългарски общини се включват в дарителска кампания за пострадалите от силното земетресение в Турция. Такава стартира в Гоце Делчев във вторник. Всеки, който иска да помогне, може да го направи до 10 февруари включително.

От общинската администрация са направили списък с нещата, които са от първа необходимост на пострадалите хора. Това са ръкавици, якета, ботуши, боти, шапки, детски якета и детски зимни дрехи, газови печки, почистващи препарати, хигиенни материали, варива, походни легла, одеяла, външни батерии, бебешки пелени, бебешки пюрета и дъждобрани.

Даренията се събират в сградата на местната администрация и в домашния патронаж, както и в кметствата на населените места от общината.

Стоки от първа необходимост събират и в съседната община Гърмен.

Община Благоевград също изрази готовност да помогне на пострадалите семейства. Заради множеството запитвания от доброволци кметът е разговарял с посланика на Република Турция у нас Айлин Секизкьок. От там поясняват, че поради напрегната обстановка в Турция в момента, придвижването на доброволци следва да бъде координирано и организирано само чрез отговорните за това власти.

БЧК също започна дарителска акция. Даренията в София се приемат в в 9-та Районна служба на Главна дирекция "Пожарна блезопасност и защита на населението" – ж.к. "Люлин" 10 от 9 до 18 часа и в областните структури на Червения кръст. 

Столичната болница "Св. Иван Рилски" пък има готовност да приеме пострадали от земетресенията в Турция, съобщиха от лечебното заведение.

"В този трагичен момент искаме да изразим нашата готовност да помогнем на пострадалите хора от земетресенията в Р Турция, като предлагаме диагностика, лечение и високвалифицирани грижи за тях. Болницата разполага с изключително добре подготвени специалисти, както и последно поколение медицинско оборудване - което ни позволява да извършваме медицински дейности от изключителна сложност за всички дейности, за които имаме разрешение от Министерство на здравеопазването", съобщават от болницата.