0

С тържествена заря-проверка във Велико Търново - на площад "Цар Асен Първи", завършиха честванията по случай 116-тата годишнина от обявяването на независимостта на България.
Тя започна с демонстрация на технически военни хватки от курсантите на площада пред крепостта "Царевец" и прочитане на Манифеста за независимостта.

България отбелязва Деня на независимостта!

Председателят на Народното събрание Рая Назарян прие рапорта на командващия тържествената заря-проверка на площад "Цар Асен Първи". Представителните роти на Националния военен университет “Васил Левски“ и сержантския колеж участваха в тържествената заря-проверка, информира БНР.

ЗА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА: Политици поздравиха българите за празника!

Днес Независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят, каза председателят на Народното събрание Рая Назарян: 

 "Това е каузата на България днес - да утвърждава независимостта си в семейството на цивилизования свят. И да помним, че само независимият получава уважение и само независимият е способен на себеуважение".

"Какво е да си независим днес - нито самодостатъчност, нито изолация, нито ограда за външния свят. Днес независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят", каза председателят на Народното събрание. 

Днес България празнува във Велико Търново - в историческата и духовна столица на България, всички заедно тържествено отбелязваме Независимостта, която е израз на силата на българския дух, каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Той подчерта, че Независимостта е извор на национална гордост, чест и достойнство, който никога не ще пресъхне. Така е било още през далечната 1908 г. и една година по-късно, когато гордите търновци отбелязват изключително пищно и тържествено първата година от Независимостта. 

"Днес - 22 септември ,е празникът, който смело може да бъде наречен дори повече от национален, празник общобългарски, сплотяващ и обединяващ нас, българите. Доказваме го с уважението към историята и героите, със съхранението на нашите традиции и обичаи", каза още в словото си кметът Даниел Панов, който поздрави жителите и гостите на Велико Търново.

Днес градът посрещна хиляди гости от страната и чужбина с прояви, посветени на паметта за историческото събитие, екскурзоводски маршрути по знакови места, празник на Самоводската чаршия, шествия и концерти. 

Празничният ден приключи с илюминации и прожекция на аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина".