1

Е дин от обитателите на жилищен блок в Русе си е направил сам котел за парно отопление в избено помещение. За това сигнализираха съседи на мъжа. Те разказват, че от вентилацията на баните им излиза дим, цялото стълбище мирише на пушек и от години се опитват, с помощта на институциите, да принудят своя съсед да премахне самоделното котелно, разказа NOVA.

Блокът се намира в русенския квартал „Чародейка”. Хората там се притесняват и от конструктивните промени, защото панел на първия етаж е бил продупчен, за да стигне инсталацията до апартамента на въпросния съсед.

„Основният проблем, според нас, е, че има дълъг хоризонтален път от кюнци, където димните газове се охлаждат и не могат да поемат нагоре. Трябва да преминат 8 етажа по комините. Задържат се тежките газове и влизат в баните и холовете на всеки от нас”, казва един от съседите.

Напрежението сред съседите ескалира и в един момент се стига дори до бой, казват те.

От общината в Русе заявиха, че е направена проверка, образувана е административна преписка по препоръка на РДНСК, които казват, че котелът е незаконен строеж. Издадена е заповед на кмета за премахването му. Тя обаче е обжалвана от собственика. Очаква се решението на Административния съд. Ако и то не е в полза на живеещите в блока, те ще търсят решение по частен съдебен път.