0

П аркингът на морето излиза колкото нощувката, показа проучване на „Телеграф“. Дерат ни с по два стотака за десет дни, за да оставим колата си в близост до мястото, където имаме резервация. Много от хотелите не разполагат с паркинги и се налага туристите да доплащат за тази услуга. За денонощие в някои от южните ни курорти трябва да платите между 12 и 30 лв., за да оставите возилото си. За сравнение нощувката в някои къщи за гости върви също около 30 лв.

Условия

Сред курортите в топ 3 по скъпотия е Созопол, където трябва да платите между 3 и 4 лв. за час в платените зони, без значение дали са общински или частни. За денонощие цената е 30 лв., за 5 дни абонаментът е 100 лв., а за 10 дни - 190 лв. В други комплекси таксата скача и до 200 лв.

В по-евтините курорти около Бургас може да намерите и платени паркинги за 2 лв. на час и 12 лв. за денонощие. Важно условие за много от тях е возилото да не се мести от мястото си в рамките на периода, за който сте платили - ако дадете пари за 24 часа, трябва точно толкова време автомобилът да не напуска местоположението си.

Бургас

От 4 януари тази година и за паркингите в Бургас има нови цени. За да оставите колата си на „Гурко“, трябва да платите 1 лв. до 1-вия и 2 лв. до втория час и така с левче отгоре до 24 часа максимум. Седмичният абонамент е 50 лв., а месечният - 100 лв. За паркинга „Опера“ престоят за едно денонощие е 20 лв., а месечният абонамент излиза 170 лв. За закрита клетка на месец трябва да се бръкнете допълнително с 10 лв.

Варна

Във Варна синята зона на час е левче. При заплащане с мобилно приложение „Виртуален паркинг метър“ цената за кратковременно паркиране е 0,50 лв. с ДДС за 30 минути, изтъкнаха от общината. Цената за кратковременно паркиране е 16 лв. на ден, но само при заплащане с мобилното приложение, уточниха от кметството. В топсезона местата много бързо се изчерпват, коментираха местните. Проблем с паркирането има и в курортите по Северното Черноморие. Масово и там хотелите нямат безплатни паркинги и се налага да се плаща допълнително, за да оставим колата си. 20 лв. на ден излиза паркингът в Златни пясъци. В много от хотелите той не влиза в цената на нощувката, а отделно неудобство е, че е възможно и да няма свободни места. В много от офертите си хотелите уточняват, че таксата за паркинга важи до изчерпване. Затова ако не договорите предварително с хотела как стоят нещата с паркирането, е възможно да имате големи проблеми, пристигайки на място, предупредиха туроператори.

Продават преместваеми гаражи на кило

Преместваеми гаражи се продават на килограм в Бургас, сочи проверка на „Телеграф“. Модулните клетки, побиращи лек автомобил, се предлагат като топъл хляб, показа справка. За 3000 евро може да се поръча да се изгради обект, който се строи буквално за ден. Доставя се напълно готов за експлоатация и веднага имате възможност да паркирате вътре. Структурата е от стомана, като много от фирмите, които изграждат модулните гаражи, дават възможност за индивидуален дизайн. Предимство е също, че са сертифицирани по ИСО, коментираха строители. Може да се поръча за курортите около Айтос, Бургас, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол и др.

Меле за безплатни шезлонги

И шезлонгите към хотелите по морето са дефицит, също както и паркингите. Затова се заформят истински мелета при запазването им. Масово обектите обявяват, че в цената на нощувката са включени безплатен чадър и шезлонг, но впоследствие се оказва, че плажните аксесоари са недостатъчни. Ако отидете на плажа към хотела след 12 ч. около обяд, може и да не се доберете до чадър и шезлонг, разказаха туристи. Заради това и някои хотели обявяват, че става дума за услуга, която се предлага до изчерпване на количествата. Сред тях е комплекс на първа линия в Обзор, където престоят струва 138 лв. на вечер за един възрастен в двойна стая. Стойността е за 1 денонощие на база all inclusive, като няма опция да резервирате по-малко от 3 нощувки. Чадърите и шезлонгите са безплатни, но от хотела подчертават, че няма гаранция, че ще има налични за всички гости.