0

С лед снощния порой подлезът на булевардите “България” и “Гоце Делчев” е в окаяно състояние. Това съобщи в личния си профил кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов.

"Този път проблемът идва от подземната инфраструктура, която не е удържала напора на водата, която е избила през плочките и е причинила наводнение.

По темата досега сме работили с умерен успех в няколко направления:

1. Поискахме да направим основен ремонт на каналите- беше ни отказан достъп до техническите книжа, защото съоръжението е под правителственото трасе и се води с особен статут. Оттогава просто само го поддържаме и отпушваме;

БГНЕС

2. Затворихме две заведения, които задръстваха тръбите с отпадна вода от готвене. Някои обаче продължиха да работят, но явно и те ще трябва да преустановят работа. Как и защо ОДБХ- София им е издало разрешение за работа не можа да ми отговори и директора на институцията. Но затова пък ме помоли да му препращам сигналите за подлеза на личния мейл…

БГНЕС

3. Редовното почистване на отводнителните шахти явно не дава резултат- даже може би е способствало дебита вода да се концентрира в запушените тръби.

Какво предстои:

Събираме мраморните плочи, за да ги възстановим впоследствие. Утре започваме аварийните дейности по анализ с камера на тръбите и възлагане на ремонт. Що се касае до бъдещата му поддръжка - очевидно подлезът не е място за топли точки, баници, мекици, бюреци и капама. Ако се докаже със сигурност, че търговските обекти са допринесли за този резил, то същите ще трябва да преосмислят дейността си, а аз ще издам заповед за преустановяване работата на хранителните обекти с кухни", съобщи още кметът.