0

П атриарх Неофит е пожелал тленните му останки да бъдат положени за вечен покой в столичния храм "Света Неделя". Последната му воля е изненадваща за миряните, тъй като очакванията бяха той да бъде погребан в Троянския манастир, където е бил остриган за монах. 

Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на Патриарха и решение на Св. Синод, подчерта митрополит Киприан.

Поклонението пред тленните останки на патриарх Неофит ще се състои в петък (15 март). Погребението на главата на Българската православна църква ще бъде в събота (16 март). Това съобщиха от Светия Синод.

ПОСЛЕДНО СБОГОМ: Положиха тленните останки на патриарх Неофит в "Света Марина" (СНИМКИ)

В 9 часа утре тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. В 9:30 ч. в събота ще бъде отслужена заупокойна света литургия. Опелото ще започне след това. С литийно шествие тялото на патриарха ще бъде пренесено до митрополитската катедрала „Св. Неделя”, където ще бъде положено.

СМЪРТТА НА НЕОФИТ: Каква е процедурата след кончината на патриарха?

Митрополит Йоан е временният наместник на Св. Синод, който ще организира погребението на главата на Българската православна църква, а във вторник или сряда ще бъде избран наместник-председател, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца.