0

В навечерието на Рождество Христово храмовете едва успяват да покрият скъпите сметки за ток и отопление, показа проверка на „Телеграф“.

За да закърпят месечния бюджет, много от църковните настоятелства са въвели различни такси за миряните. Повечето от тях касаят снимането в дома на Бога. Черквите се издържат още от кръщенета, венчавки и опела, от споменаване на имена за здраве, от водосвети на офиси и апартаменти (виж карето). Размерът на таксите за различните църковни служби е определен от Светия синод през 1917 г., но на практика никога не се е спазвал. Например тогава официалната такса за Свето кръщение бе 30 лева, а днес официално е 80 лева, но в редица църкви достига до над 120 лв. Официалната такса за водосвет пък е 30 лева, а за маслосвет - 60 лева, но на практика всеки свещеник получава толкова, колкото му дадат хората.

Право

Таксата за снимане във всяка църква също е спусната от Светия синод - 20 лева за фотоапарат и 60 лева за камера. В повечето храмове цената се усреднява и услугата „право на снимане“ се калкулира в цената на кръщенетата и църковните сватби . „При нас венчавката например е 180 лева. В нея се включва и ползването на камера - 40 лева, както и хорът“, коментира пред „Телеграф“ ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на столичен храм „Преображение Господне“. Той поясни, че при кръщене снимането е двойно по-евтино. В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ цената за снимки с фотоапарат от 10 лева е без промяна, но се следи изключително зорко нейното заплащане. Причината е, че катедралният храм няма приходи от венчавки и кръщенета, защото те са забранени там. Разчита се основно на продажбите на свещи и сувенири от църковния магазин.

Инфлация

Като лек срещу напиращата инфлация през лятото митрополитите решиха да вдигнат двойно цените на свещите. Най-евтините от 20 ст. станаха 40 ст., тези от лев - два. Най-скъпите вече излизат 6 лева. Проверка на „Телеграф“ показа, че в някои столични храмове вощеници от чист восък може да достигнат дори до 10 лева. Духовници обаче коментират, че увеличението в цената на свещите е било изядено от инфлацията. Калкулацията показва, че от 160 лв. за кило продадени свещи 112 лв. отиват в касата на Синода, а остатъкът остава за съответния храм. На въпрос успяват ли да закърпят бюджета, отец Василий отговаря: „Много е сложно. Въпреки че цените на свещите се повишиха двойно, ставката от килограм за съответната църква остана същата - преди беше около 23 лева и стотинки, сега е около 48“. По думите на свещеника отдавна никой храм не може да се издържа само от продажбата на свещи. „Основният приход идва от треби, такси и дарения. И се молим на Господ“, казва той.

Приход

Духовникът обяснява, че са затегнали колана - през деня ту пускат парното, ту го спират. „Ние сме на ТЕЦ, притеснени сме с тези цени на газа - какво ще става сега през зимата. А сме още и на промишления ток. Добре че държавата дава компенсации, но ето, през октомври ми дойде двойно по-голяма сметка от 700 лева“, казва свещеноикономът.

Ценоразписът на столичния храм „Свети апостоли Петър и Павел“, който е публикуван в сайта на енорията, е изключително подробен и съобразен с официалните такси. Тук само венчавката е малко по-скъпа от официално установената. Ако е с един свещеник, е 150 лева, с двама свещеници - 180. В списъка е предвидена и една нова служба, извършвана при полагане на урна в размер на 50 лева. Отец Кирил Дидов, предстоятел на храма, сподели: „Съобразяваме се в това трудно време, в което живеем, и не може да искаме от миряните повече от това, което е постановено от Светия синод, а за някои треби сме предвидили и по-малка сума. Който има възможност, може да даде и повече, което ще е преди всичко в помощ за храма през зимата, за да можем да си платим сметките за електроенергията. Разчитаме и на някаква енергийна помощ, но най-вече да спрат да таксуват тока на Божиите храмове като на фабрики“.

Стена

В столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ на Женския пазар се подпомагат в кризата с доста интересна и уникална услуга - палене на електрическо кандило пред снимката на покойник. Има условие той да е родом или да е починал в рамките на енорията. Светлинката в негова памет се пали всеки ден, което се заплаща 24 лева годишно. Общият приход от мемориалната стена носи на храма около 8000 лева. Там най-скъпата свещ за олтара излиза десетачка. Кръщенето е 100 лева, венчавката - 200, а опелото на покойник струва на близките 140 лв.

На Централните софийски гробища пък опелото е 90 лева. Цената на църковния хор не е включена. Тя се заплаща допълнително около 20 лева - по 5 на певец.

Чудотворните икони вдигат приходите

Константин Събчев

Храмовете, в които се съхраняват или идват за временно поклонение копия на чудотворни икони, печелят значително повече. Вярващите освен че купуват и палят свещи, плащат на ръка на свещениците да им прочетат молитва пред изображението. Само за три дни през януари 2017 г. столичният храм „Свети св. Кирил и Методий” в Красно село е навъртял оборот за близо 3000 лева след донасянето на копието на Ватопедската „Богородица Всецарица”. Средствата дошли от продажбата на вощеници, малки икони и сувенири, шишенца със светено масло и тамян, разказваха служители от храма. Отделно хората пускали лептата си и в касите за дарения, плащали и на ръка на свещениците за отслужване на различни треби.

Венчавките от 150 до 500 лв.

Добромир Радушев

Както в София, така и в цялата страна цената на венчавките варира в различните храмове, и то в широки граници - от около 150 до 500 лева. Във Варна например най-скъпа е венчавката в катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Тя струва 470 лв., а с капарото от 270 лв. може да се плати за два такива ритуала в някоя по-малка църква. В сумата е включен и хонорарът на хористите, който е 150 лв. От храма казват, че откакто сме в криза, желаещите за църковен брак са намалели. В църквата „Св. Николай“, венчавката е в пъти по-евтина, като сватбеният ритуал там струва 150 лв. В цената са включени и 80 лв. за хор. Цената на венчавката в църквата „Света Петка“ е 160 лв., като за хора се доплащат 50 лв.

Плащаме на частно за освещаване

Доста от храмовете разчитат и на различен тип служби. Отслужването на частно Петохлебие и молитвата за здраве или заупокойна е средно около 10 лв. Очистителната молитва е 15 лв., а за споменаване на име по време на Света литургия - между 2 и 3 лева. За курбан в храм се искат 20 лева, ако е в дома и с водосвет - 30. Маслосветът е 20-25 лв., а вкъщи отново е 30 лева. Панихидите са съответно 40 лева в църквата и 50 на гробището, а парастасът (съкратената панихида) - 20 лв. Освещаването на апартамент или офиса струва 40 лв. Столични храмове взимат за благославянето на първа копка на строеж 20 лева, а за полагане на основния камък на обекта - 50 лв.