0

С метки за потребление на топла вода на максимум получават потребители след отчет на показанията, научи „Телеграф“. Клиент на „Топлофикация“ се оплака пред „Телеграф“, че получил изравнителна сметка с начислени 51 кубика топла вода, които не съответстват на реалните показания на водомера. Домакинството се състои от един член и потребявал по 12-15 кубика топла вода годишно, тоест няколко пъти по-малко.

Причина

Оказва се, че при снемането на показанията и записването им в протокола служителят на фирмата за дялово разпределение е записал в графа „Забележка“ в документа, че уредът е на повече от 10 години и подлежи на подмяна. Затова не са взети предвид показанията от уреда при изготвяне на изравнителната сметка. На клиента обаче не е обяснено, че в този случай той подлежи на подмяна в рамките на месец. В случай че водомерът не бъде сменен с нов, който да се отчита дистанционно, според Наредбата за топлоснабдяване разходът на топла вода за имота се определя от 140 л до 280 л на денонощие на обитател на имота, или 100 кубика годишно при едночленно домакинство. Подобна е наказателната мярка и при липса на водомер за топла вода.
Експлоатационният срок на водомера е 10 години, след изтичането му той подлежи на метрологична проверка, с която се доказва дали отчита вярно. Ако не бъде проверен, той трябва да бъде подменен.

Задължения

Според закона при установяване на изтекъл експлоатационен срок на топлинните разпределители върху радиаторите или на апартаментните топломери на домакинството се начислява потребление на топлинна енергия според максимално излъчваната от отоплително тяло в сградата, което също натоварва със сметка, която не съответства на действително потребената топлинна енергия.

Хората могат да попитат в офиса на техния топлинен счетоводител кога изтича годността на техните уреди и кога трябва да ги подменят, за да не се окажат изведнъж нарушители и с огромни сметки, които вече не могат да поправят. Близо половината, или 48 на сто от уредите подлежат на подмяна през 2024 г. по данни на енергийното министерство.