0

Т апите по автомагистрала „Струма“ в посока Гърция ще останат през цялото лято, тъй като най-дългият тунел у нас, „Железница“, ще бъде отворен чак в края на годината.

Тунелът е готов от две години, но стои неизползван заедно с няколкокилометров участък готов път, тъй като достъпът до него е маркиран от свлачища, които в момента се укрепват. Допреди няколко месеца имаше идея до края на лятото магистралата в участъка Благоевград-Симитли да бъде поне частично отворена, но според източници на „Телеграф“ това няма да се случи.

Укрепване

Методиката за справяне със свлачището северно от тунел „Железница“ е платното в посока Гърция да бъде частично покрито със защитна конструкция, която да пази пътя от земните маси. Платното в посока Благоевград и София пък ще бъде изцяло укрепено в основата си. Планът беше тези дни в разгара на туристическия сезон да бъде пуснато платното в посока София, а платното към Гърция да се пусне в края на ноември, когато бъде завършена защитната му стена.

Ново

Оказва се обаче, че настоящата тапа при кръговото движение при с. Мощанец, където автомобилите сега слизат от вече изградената магистрала към стария първокласен път, да остане през цялото лято. Причината е различен подход у новия строителен министър Андрей Цеков, според когото идеята за частичното пускане на магистралата на предшественика му Иван Шишков не е добра. Според Цеков частичното отваряне на трасето ще забави работата по укрепването на свлачището, а практическите ползи са минимални. Затова министърът е наредил на пътната агенция работата по участъка да продължи с максимално темпо, а магистралата в участъка Благоевград-Симитли да бъде отворена наведнъж до края на годината.

Отпушване

Пускането на участъка обаче няма да реши всички проблеми по трасето за Гърция. Причината е, че все още незапочнат остава участъкът от Симитли до Кресна. За тази отсечка все още текат дискусии по кой от трите начина трябва да мине магистралата – през един дълъг тунел, открито по западните склонове на Пирин или разделено на две, с оставането на потока в посока Гърция в Кресненското дефиле. До построяването на този участък се очаква тапата в празнични и почивни дни да се измести от кръговото при с. Мощанец до разклона за Разлог и Банско край Симитли.