0

З а незаконни сметища и замърсяване на международната р. Искър чрез непозволени зауствания сигнализират жители на град Своге. С проблемите са запознати и в екоминистерството, което назначи проверка по случая. На нея присъства и екип на в. „Телеграф“, който проследи отблизо работата на екипа на РИОСВ, Басейнова дирекция „Дунавски район“ и представители на общинската администрация, която беше подготвена за визитата на контролните органи.

Крум Стоев

Председателят на обществения съвет и граждански трибун на община Своге Марин Григоров разказа пред медията ни, че кметът Емил Иванов не предприема никакви действия по спирането на изливане на отпадни канализационни води в реката от сградата на общината и други обществени сгради в града.

Крум Стоев

По думите на Григоров мръсотия се излива както от складове в с. Луково и с. Ромча, така и от домовете на живущите в кв. „Орлин“. „Това представлява заплаха за околната среда и биоразнообразието по поречието на реката“, коментира Григоров и добави, че ситуацията с екологията се отежнява и от съществуващите вецове по протежението й.

По време на проверката кметът Емил Иванов беше в отпуска, но на въпросите ни отговори зам.-кметът Илия Богданов. Той призна, че общината няма пречиствателна станция, но не защото не искат, а защото след промяна в обхвата на ъгломерациите са били изключени от европейската програма за изграждане на канализация и станция в града. Екологът уточни, че имат разрешение от басейнова дирекция за четири зауствания в реката, които редовно се следят от контролните институции.

На един от проверените адреси срещаме Валерия Захариева, която показа, че през двора й в махала „Старо село“ в с. Реброво минава тръба. Тя твърди, че от нея се изливат отпадни води директно в реката. В хода на проверката не се потвърдиха думите й за замърсяване на реката. Въпреки това от РИОСВ казаха за „Телеграф“, че ще дадат предписание на общината да проследят пътя на тръбата и да проверят дали и какво се излива от нея.

Крум Стоев

От инспекцията уточниха още, че за всички установени нарушения държат отговорно ВиК дружеството в града. По отношение на забележката на Марин Григоров, че по време на инспекцията не са били взети проби на водата, от РИОСВ уточниха, че това не се налага в случая, тъй като сигналът касае незаконни зауствания, а не замърсяване на водата. Екипът ни също видя, че на територията на Своге има площи, превърнати в сметища. Едно от тях е в дере, което при обилен дъжд може да занесе отпадъците директно в реката, а другото се намира в близост до самия Искър.