0

О коло 1500 лева на месец отиват за храна на тричленно семейство от двама възрастни и едно дете. Това показаха изчисления на репортерите на „Телеграф“, които се допитаха до реални домакинства в страната. Независимо че някои цени напоследък се кротнаха, делът на разходите за храна продължава да бъде висок в сравнение със средните нива в Европейския съюз.

В моето семейство не сме давали под 1500 лева месечно само за храната вкъщи, и то при условие че живеем икономично, аз готвя и имаме родители на село, които ни помагат със зеленчуци и консерви. Това сподели 38-годишната Илиана от Русе, която е майка на 13-годишно момче.

Сметки

Работят и тя, и съпругът й, но им се налага да си правят сметка на парите, за да имат и за почивка, да отидат понякога на заведение, да пътуват през уикендите. Жената пресмята, че ако едно семейство от трима души купува седмично по 2 кг пилешко филе, 2 кг риба, и то от по-евтината, и 2 кг свинска плешка само за тези продукти трябва да се платят месечно към 280 лева. Тя редовно следи промоциите в големите хипермаркети, за да й излезе по-евтино. Другите по-скъпи продукти, които не трябва да отсъстват от трапезата, са сиренето и кашкавалът, а за тях сметката също излиза приблизително толкова. Останалите пари са за яйца, ориз, захар, картофи, зеленчуци, олио, колбаси, кисело и прясно мляко и др. Отделно от тези 1500 лева са дневните пари на детето за пици, сладоледи и лакомства навън.

Продукти

Около 16 основи продукта включва храната на тричленно семейство с едно дете в Стара Загора, показа анкета на „Телеграф“. Сирене, кашкавал, хляб, масло, олио, яйца, плодове и зеленчуци, картофи, птиче и свинско месо, мляко – това са насъщните продукти за местните през лятото. Към тях повечето включват кафе, чай, безалкохолно (по възможност натурален сок заради детето).

Поне 16 лева отиват за сирене и кашкавал при цени около 13-18 лева килото. За 2 хляба „Добруджа“ харчът е 2,80 лв., 4,50 за масло и олио. Има яйца за 40-45 стотинки – за 10 от портфейла излитат поне 4 лева. Най-много пари отиват за плодове и зеленчуци. С 3 кг домати и краставици сметката набъбва с 27 лева – средната им цена е около 4,50 лв./кг. За 2 кг плодове – най-често череши и кайсии, гарантирано заминават поне 12 лева. Средното потребление на месо от такова домакинство е общо 2 кг – пилешко или свинско (телешкото автоматически отпада поради космическите цени), което излиза двайсетина лева. Не по-малко от 3 л прясно мляко и 3-4 кофички кисело също са задължителни и струват около 9 лева прясното плюс 6 за кисело – общо 15 лева. 2 кг картофи по 2 лева са 4 лева, кутия грах – 5,60 лева. 300-400 г моркови, 6 чушки и 200 г ориз и кесията се празни с още поне 5 лева. Към всичко това прибавяме почти неизбежното кафе – да речем, 300 г за 6 лева, ако се вредиш на промоция от двайсетина лв./кг. Феновете на чая дават също приблизително толкова. Натуралният сок върви много през жегите – мнозина предпочитат 3-литровите кутии за 7-8 лева, като 2 такива опаковки едва стигат: ето още 16 лева, откъснати от месечния бюджет. Към тях няма как да не се включат поне трийсетина лева джобни, без да смятаме непредвидените разходи.

Икономии

„Плащаме си и сметките, че няма как да допуснем да ни изключат тока или да ни спрат водата и телефоните. За друго - дрехи, заведения, кино, театър, книги, ако останат пари. Всеки ден си вървят само за вечеря между 30 и 40 лева, ако се отпуснеш, току-виж си похарчил и петдесет лева“, споделя Росица Б. от благоевградския квартал „Струмско“. Ако решиш да купиш месо, то килограмът му е около 12-13 лева. Само за салата отиват 5-6 лева, тъй като доматите са около 3 лева за килограм, там някъде вървят и краставиците в момента. Като прибавиш ориз или картофи, за да сготвиш месото, сметката вече отива към 25 лева. „Ние не сядаме вечер без сирене, а то струва 13-14 лева килограмът. Наскоро това сирене, което купуваме редовно, дойде с нова цена – от 13,80 лв. стана 16 лв. Сега вземам по-евтино, че на седмица си хапваме по 2 кг сирене с мъжа ми и детето ни“, казва Росица. Тя е категорична, че на седмица семейството й харчи минимум по 30 лева на ден за вечеря, тук се включват и други продукти, без които не може - олио, оцет, сол, хляб. Така минималният разход за 7 дни е над 200 лева, оптималният е около 300 лева.

Най-малко 1200 лв. месечно средно е необходимият разход за храна на тричленно семейство във Варна. И това, при положение че се пазаруват предимно стоки на промоция от големи хранителни вериги, където цените са в пъти по-евтини от тези в кварталните магазинчета.

Килограм сирене в морската столица варира от 10 до 20 лв. в зависимост от водното съдържание в продукта. Цените на кашкавала са от 14 до 30 лв. за кило. Литър мляко се търгува от 2,50 до 4 лв. Маслото е около 5 лв. за 250 г. Килограм кайма е средно 12 лв., като може да се намери и за 10,49 на промоция. Кило свинска плешка струва около 12 лв., но може да я закупите и за 9,49 лв. с намаление. Стойността на яйцата варира от 30 до 55 ст. за брой в зависимост от размера.

Примерни разходи на месец (скромен вариант)

Хляб – 50 лв.

Сирене – 70 лв.

Кашкавал – 80 лв.

Пилешко – 100 лв.

Свинско – 120 лв.

Риба – 80 лв.

Колбаси – 40 лв.

Зеленчуци – 60 лв.

Плодове – 60 лв.

Картофи – 15 лв.

Варива – 15 лв.

Мляко – 30 лв.

Масло, олио – 25 лв.

Чай, кафе – 20 лв.

Безалкохолни – 40 лв.

Бира, вино, алкохол – 80 лв.

Виолета Иванова, КНСБ: Цените хвърчат, и то от висока начална база

Към края на март необходимите средства за издръжка са били 1454 лв. на човек от домакинство. Това заяви пред „Телеграф“ Виолета Иванова, зам.-шеф на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. За да покрива тези средства, неговата работна заплата трябва да бъде чисто 1873 лв. Става дума за едно работещо лице. Така при двама работещи с едно дете до 14 години издръжката нараства и достига до 2612 лв. 3372 лв. трябва да влизат като доход в едно такова домакинство, за да покрива необходимите средства за издръжка и да поддържа обикновен стандарт на живот, посочи Иванова. В потребителската кошница, която синдикатът наблюдава, се включват 163 хранителни стоки. В нашите изчисления за необходимите средства за издръжка на едно лице от 1454 лв. се включват и хранителни, и нехранителни стоки. През последното тримесечие, което наблюдавахме, хранителните стоки нараснаха с 4 процента. Да не забравяме обаче, че през същия период на миналата година това нарастване беше с 21 процента. Т.е. цените на хранителните стоки продължават да нарастват, като това става от високите нива, достигнати през предходната година. За съжаление темпът на поскъпване продължава при много от продуктите. Например пилешкото месо поскъпва с 5-6 процента, но при вече достигната висока база. Заради това хората не могат да усетят, че има някакво задържане на цените. Да, работните заплати продължават да растат – по 15-16 процента ръст на годишна база в някои сектори. Но в други това не е така и има недофинансиране. Моята прогноза е за задържане на цените и на минимално нарастване на тези на храните от 1-2 процента до края на годината. Но това е, както казах, при достигната вече много висока база, аргументира се Виолета Иванова.

* По темата работиха: Жанета Йорданова, Елена Дюлгерова, Владимир Симеонов, Любомир Славов, Елена Анастасова, Пламен Енчев