0

7-годишно дете от Румъния е в много тежко състояние, след като бе пометено от друг скиор или сноубордист на една от пистите в местността Платото. Инцидентът стана днес около 13:30 часа в ски зоната над Банско.

Детето е карало ски с баща си, когато било блъснато от друг любител на ските, влачено е десетки метри по стръмното трасе.

„Първа помощ на пострадалото дете са му оказали наши колеги. В района е имало и лекар към ПСС, който също е помогнал. С шейна детето е свалено до Бъндеришка поляна, откъдето е взето с линейка  и е закарано в МБАЛ-Разлог”, заяви за „Телеграф” планински спасител от ПСС-Банско.

При жестокия удар детето е получило сериозни травми на единия бъбрек, има счупени ребра и черепно-мозъчна травма.

"Състоянието му е много тежко и малко след 15:15 часа детето бе транспортирано за столичната клиника "Пирогов", каза д-р Радка Божикова.

В момента в курорта Банско има хиляди туристи. Поне 7000-8000 от тях са по пистите в Пирин планина. „Проблемът е, че много от тези хора не умеят да карат добре, а това води до подобни тежки инциденти. Нашите ски патрули са нащрек, но няма как да покрият цялата ски зона. Дано детето се оправи”, заяви Иван Обрейков, маркетинг директор на фирмата концесионер.

По случая е образувано досъдебно производство, разследващи са извършили оглед на местопроизшествието. Разпитват се свидетели на тежкия инцидент.