0

В навечерието на изборите за патриарх в България Светият синод на Руската православна църква (РПЦ) обяви, че къса отношения с петима наши владици. 

А причината е, че са влезли в общение с представители на Православната църква на Украйна (ПЦУ), считана от Москва за разколническа. 

Гостуването на нашите владици при Вселенския патриарх Вартоломей от месец май

 Гостуването на нашите владици при Вселенския патриарх Вартоломей от месец май
ec-patr.org

Съобщение

На официалния сайт на Московския патриарх Кирил бе публикувано следното съобщение:

„На 19 май 2024 г. в манастира Валукли в Истанбул Константинополският патриарх Вартоломей оглави литургията, на която присъстваха представители на една от разколническите структури, действащи в Украйна. Сред съслужаващите бяха архиереите на Българската православна църква: Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан, Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий и Смолянският епископ Висарион“.

Руският Свети синод изразява „дълбока скръб“ от този факт, като изтъква, че тези владици „са нанесли сериозна вреда на отношенията между Руската и Българската православна църква“. Случаят е докладван на заседание на Светия синод на РПЦ на 30 май от Волоколамския митрополит Антоний, който ръководи 

Отдела за външни църковни връзки. 

Гостуване

Родни духовници коментираха пред „Телеграф“, че на въпросната дата наши йерарси наистина са гостували на Вселенския патриарх Вартоломей. Накрая той ги е поканил да служат заедно в храм. Сред неговите епископи е имало и украинци, за което не е ясно дали нашите духовници са знаели.

Българската православна църква също още не е признала ПЦУ за разлика от Вселенската патриаршия, която й издаде томос за автокефалия на 6 януари през 2019 г. Този факт предизвика брожения и при погребението на патриарх Неофит, тъй като на него присъства Киевският митрополит Епифаний Думенко, глава на частично признатата православна църква.

Скандал

Преди дни някои миряни и духовници обявиха, че заради новия случай в Истанбул и изборът на Арсений за Сливенски митрополит (от 26 май) е под въпрос. Като причина се изтъква, че за него са гласували част от провинилите се митрополити.

Отец Силвестър от сливенския храм „Св. София“ обясни следното: „Ние дълго време се въздържахме от съслужение с представители на бившите украински разколници, за да не създаваме притеснения сред хората, които са сравнително неграмотни в канонично отношение. Но вече когато се отиде на официална делегация в Цариград (Истанбул), е нормално да се съслужи с украински клирици, защото те са признати от Вселенската патриаршия“. 

Всичко за скандала четете в „Телеграф: Чудеса и вяра“ на 5 юни