0

В ърнаха тленните останки на цар Фердинанд в България. Те пристигнаха на летището в София с един от самолетите "Спартан" на българските ВВС.

Впоследствие бяха транспортирани до двореца „Врана”, където беше изпълнена кратка католическа церемония. За събитието пристигнаха членове на фамилията Сакскобургготски. Присъстваха и членове на партия НДСВ, както и участници в кабинета на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и представители на местната власт.

Според Димитър Иванов – един от гражданите, отишли в двореца Врана, това е паметен ден в България. „Изпълняваме неговата изконна воля да бъде погребан тук”, каза той, цитиран от NOVA.

Симеон Сакскобъргготски изтъкна своята благодарност към България, че приема костите на неговия дядо Фердинанд. „Това е нещо, което очакваме от години. Редно е да се съобразяваме с нашето минало и да не изоставяме, защото другите страни го бяха направили - Черна гора беше първата, след това Сърбия, Румъния. Ние бяхме останали с известно закъснение и слава Богу, че стана. Важното е, че се почита една личност, която наистина е била в зародиш на една съвременна България.  Заради всичко, което е било създадено от него, е редно тук да почива”, каза Сакскобургготски .

Бившият премиер разказа, че е имал официална кореспонденция с дядо си и е бил много притеснен заради взискателността на Фердинанд.

„Важното е да уважаваме миналото си, от там нататък всеки е свободен да тълкува както пожелае. Но за другите пак като пример, като прецедент в чужбина, като се чуе за такъв един момент, мисля, че това говори положително за България, това е най-важното. Не е толкова, дали ми е дядо или не”, допълни Сакскобургготски.

Президентът на България (22 януари 2012 – 22 януари 2017) Росен Плевнелиев заяви, че се вижда много ясен държавнически подход. „Да сложим най-после костите на един български цар, с негов отпечатък на историята, с плюсовете и минусите с успехите и неуспехите по един обективен, демократичен и преди всичко хуманен начин в историята”, каза той.

Така беше изпълнено желанието на Фердинанд  да бъде погребан на българска земя. Досега останките бяха положени в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург.

При изпращането му от там, царят беше почетен с тържествена служба.

Българският цар Фердинанд I се завръща в родината си след 76 години. Досега останките бяха положени в криптата на църквата „Св. Августин” в баварския град Кобург. След смъртта му в изгнание през 1948 г. сега ще бъде изпълнено желанието му да бъде погребан на българска земя.