0

3.20 лева струва на ден храненето на най-бедните в столицата. Средствата се отпускат по Програмата за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Към момента от услугата се възползват 1089 души в 13 района на столицата, а в цялата страна броят им е над 68 хиляди. Желаещите кандидатстват в районните администрации и трябва да отговарят на критерии. Подобна социална услуга извършва и ОП „Социален патронаж“, но там храноденът е близо 6 лева и хората заплащат такса.

Зам.-кметът по социални дейности Надежда Бачева заяви, че капацитетът на дружеството е 1200 души, но в момента те готвят и доставят храна на 1400, като ще говори с тях да поемат още 200 бедни от район „Надежда“. Тя коментира, че в момента по програмата трябва да се предоставя супа, основно и хляб, като веднъж седмично трябва да има и десерт. Бачева подчерта, че в едното от ястията задължително трябва да има месо.

За да се подобри качеството на храната и да се повиши броят на желаещите да предоставят обяда, градският парламент ще гласува доклад за дофинансиране на услугата с 2.80 на ден, така че храноденът да стане 6 лева. Това ще се случи най-вероятно на следващата сесия, на която се очаква да бъдат гласувани 750 хил. лева до края на годината. В отговор на въпрос на „Телеграф“ зам.-кметът каза, че заради неподновени договори програмата на район„Подуяне“ се обслужва от „Средец“, а „Оборище“ от „Слатина“. Програмата „Топъл обяд“ ще се изпълнява и през 2025 година.