0

М ощната магнитна буря, която удари Земята през уикенда, доведе до сериозни смущения в магнитното поле, които достигнаха най-високата възможна степен. Експерти предупредиха, че може да бъде засегната радио- и електронната техника. Някои хора се оплакаха от главоболие и отпадналост. Имаше и нещо позитивно - заради бурите Северното сияние се видя и от България.

ОТ КОСМОСА: Удариха ни брутални геомагнитни бури, уникално явление се вижда от нашата територия! (ВИДЕО)

Според доц. Петя Трифонова от НИГГГ към БАН толкова висока степен на магнитна буря не е имало от 2003 г. "Тя ще продължи още няколко дни. В събота бе отчетено, че е на ниво 5 по 9-степенната скала. Буря от този клас се случва 2-3 пъти в 11-годишния слънчев цикъл. Предишният беше много спокоен, без екстремни събития, сега обаче може да има още такива. Най-тежки бяха смущенията в събота, тогава се достигна максималната девета степен на индекса. В късните часове днес се очаква нова порция плазма, както и утре. Тя ще продължи около седмица", обясни тя. И допълни, че сателитите са уязвими, защото имат панели, които лесно могат да бъдат повредени и дори да има орбитално пропадане.

"Комуникациите също са уязвими. Те разчитат на проводимостта на йоносферата. Освен това се индуцира напрежение в много дълги проводници, това се отнася и за електропроводите. През 2003 г. Квебек е бил без ток 12 часа заради магнитната буря, сега отново може да се случи нещо подобно", предположи доц. Трифонова.

По думите ѝ сиянията се образуват при взаимодействие на частиците от слънцето и молекулите на въздуха. "В зависимост с каква атомна молекула се смесва, дали кислородна, азотна или водородна, от това се определя цветът му. Най-високи са сиянията с пурпурночервен цвят, при тях се взаимодейства с високоенергетични частици на кислорода - появяват се на височина около 150 км и се виждат най-далеч. Колко по на север се намирате, толкова по-вероятно е да се видят сиянията. По-лесно ще се наблюдават в по-малките населени места на север от Стара планина, като например Видин, за София по-скоро е невъзможно", посочи геофизикът.