0

Ч ервени активисти се обединиха и вдигнаха мерника на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Членове на Националния съвет на БСП се обявиха за смяната ѝ и за "единение на лявото политическо пространство в България", става ясно от изпратена до медиите информация.

Под официалната позиция са се подписали 49 души. Сред "бунтарите" са председателят на софийската организация на БСП Иван Таков и Калоян Паргов, който заемаше тази позиция преди него. В списъка е и бившият кмет на Смолян Дора Янкова, както и такива емблематични червени активисти като Емилия Масларова, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев.

В позицията на групата, поискала отстраняването на Нинова, се казва: 

"Ние, долуподписаните членове на Националния съвет на Българската социалистическа партия, споделяме нарастващата в партията и обществото голяма тревога за състоянието, в което се намира днес.

От една страна, постоянно сме свидетели на публични изявления, сигнали и вътрешнопартийни спорове за системно и последователно развиващи се негативни процеси в партийните структури в цялата страна, водещи до тяхното идейно-политическо, организационно и кадрово обезсилване и обезличаване. И в резултат - постоянно намаляване през последните години на електоралната подкрепа и отстъпление от заемани от партията в миналото позиции.

От друга страна, пропагандно сме заливани със самодоволните изявления на Корнелия Нинова и близкото й обкръжение за това, че партията се намира в добра кондиция и е авторитетна и силна опозиция. Едновременно с това - от гръмовните им обвинения и безпрецедентни за партията наказателни действия срещу отделни дейци и цели организации, които са си позволили да имат различно мнение и да изразят несъгласие с водената от тях политика....

Ние категорично заявяваме, че няма да продължаваме да бъдем нечутата част от членовете на НС и по този начин да подкрепяме тази разрушителна политика, която цели да омаломощи БСП. Не можем да продължаваме по този път, свел до 9% електоралната подкрепа за БСП и превърнал я в опозиция, от която не зависи нищо. С продължаващото вътрешно разединение и противопоставяне в БСП тя не може да претендира за водеща роля в навечерието на изборите за Европейски парламент. Нужно е единение на левите политически сили в България!

Всички наши досегашни опити да се противопоставим на налаганите през последните няколко години политика и начин на работа на НС на БСП не дават резултат. Ние не можем и не искаме да бъдем съпричастни с това поведение и тези действия на ръководството на БСП. Не можем повече да мълчим и да бъдем параван, зад който това ръководство да налага силово недемократичен стил и методи на работа, да провежда авторитарен диктат върху дейността на местните партийни организации, да принизява Националния съвет и да го използва за личните цели на председателката на БСП.

Да върнем БСП към нейните корени, към нейната идеология и морал, защото вече малцина ни разпознават като социалистическа партия. Да върнем в БСП демократичните принципи на структурно изграждане на партията, където всяка една от организациите: общинска, областна, национална, да има своите конкретни ангажименти, отговорности и свобода да провежда политика в общините и районите! Да възстановим колективните принципи на работа и управление в БСП!

Това ще стане единствено и само с усилията на всички социалисти и на партийните организации по места...

Само с ново ръководство на БСП и с активните усилия на общинските организации ще изпълним отговорната политическа цел – запазване на социалистическата идея и единение на лявото политическо пространство в България!..

ВРЕМЕ Е ЗА СПАСЯВАНЕ НА БСП!"

Александра Берданкова, Пловдив област

Анна Славова, София град

Асен Гагаузов, Сливен

Атанас Атанасов, София град

Атанас Телчаров, Пловдив област

Боян Балев, София град

Ваня Маникатева, Благоевград

Виктор Годжов, Хасково

Виолета Христодулова, Пловдив област

Владимир Георгиев, София област

Габриела Величкова, София област

Галин Дурев, Пловдив област

Данаил Николов, Силистра

Даниел Димитров Йорданов, Разград

Даниел Петков Йорданов, Добрич

Димитър Данчев, София град

Димитър Здравков, Пловдив област

Дора Янкова, Смолян

Евгений Белий, София град

Евдокия Асенова, Перник

Емилия Масларова, Хасково

Енко Найденов, Пловдив област

Еньо Савов, София град

Иван Цанов, Пловдив град

Иван Ибришимов, Кюстендил

Иван Таков, София град

Илия Христов, София град

Калинка Николова, София град

Калоян Паргов, София град

Красимир Карамфилов, Пловдив град

Кристина Сидорова, Габрово

Мариана Бояджиева, Велико Търново

Милко Недялков, Ловеч

Мирослав Стоицев, Перник

Мирослава Гатева, София град

Михаил Лисков, Хасково

Надежда Мидюрова, София град

Никола Георгиев, Хасково

Николай Маринов, София град

Орлин Ваташки, София град

Пенчо Шапков, Пловдив област

Петър Мутафчиев, Пловдив област

Петя Цанкова, Пазарджик

Радослав Илиевски, Плевен

Свилен Атанасов, Плевен

Станислав Павлов, Кюстендил

Стефан Василев, София град

Стоянка Балова, София област

Трифон Панчев, Габрово