0

Бащата и синът, които загинаха в незаконен рудник в Радомирско, се задушили, докато са копаели в нерегламентираната мина в село Жедна.

В продължение на години загиналите са прокопавали собствен тунел за добив на въглища. В незаконната галерия е бил вкаран бензинов генератор за ток, за да има осветление. На място в четвъртък имаше екипи на полиция, пожарна и спешна помощ. За съжаление двамата бяха открити мъртви. До самото място на инцидента достигна единствено екип на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община.

„Трябваше да издирим и да извадим телата на двама души, които незаконно са добивали въглища в рудник, който са изкопали сами. Акцията беше много тежка и на пресечен терен. С помощта на колеги от други служби успяхме да достигнем до телата, които намерихме на дълбочина от 16 метра”. Това разказа в ефира на „Здравей, България” Любо Георгиев  от дирекция "Аварийна помощ и превенция”, СО.

Той разказа, че загиналите са открити в галерия в незаконния рудник. „По думите на техния помагач, който е останал на входа на рудника, тази галерия е прокопана преди три години. След това е изоставена, а преди ден са опитали да прокарат въздух ,с който да могат да дишат при подновяването на работата. Използвали са бензинов генератор, който да им дава електричество за лебедката, с която слизат и изтеглят чувалите с въглища, както и за осветление. Това е недопустимо, тъй като в мините се използва електричество не повече от 36-волтов ток, който да не възпламени така наречения газ гризу, който да се възпламени”, подчерта спасителят.

Той заяви, че по всичко изглеждало, че двамата мъже са се задушили. „Първо е влязъл единия мъж, който е дал сигнал, че става нещо лошо. След това е слязъл и другият. За съжаление и двамата са останали долу”, твърди Георгиев.

„На-опасното за нас долу като спасители е газта. Другото е опасността от срутване, тъй като не знаем на какво ще попаднем. Галерията, в която слязохме е много стара с изгнило укрепване”, допълни  Мариан Томов, дирекция "Аварийна помощ и превенция", СО.