0

"Демократична България" днес заяви своето желание за участие на изборите на 2 октомври като внесохме 8888 подписа от наши съмишленици, които поддържат нашето явяване на изборите. Ние събирахме подписите на открито, сред хората. Много добре и ясно чухме техните желания, а именно да довършим започнатото и да осигурим едно стабилно управление на страната", заяви бившият правосъден министър Надежда Йорданова при регистрацията на "Демократична България" в ЦИК за предсрочните парламентарни избори.

По думите й България има нужда от стабилно обединение.

"Осмицата е символ на равновесие, на устойчивост. Който, каквото посее, това ще пожъне. Това е израз на нашето желание и нашето виждане, че в България трябва да има разум в политиката и устойчиво управление", обясни Йорданова за символиката на броя внесени подписи. 

"Нашето желание на "Демократична България" за общо явяване на изборите с "Продължаваме промяната" е ясно заявено. На ход са колегите от "Продължаваме Промяната". България има нужда от едно голямо обединение, което да представлява протестиращите хора през 2020 година, които ясно заявиха, че не могат и не следва България да се управлява от корупционното статукво. Ние дължим това на гражданите. Това, че към настоящия момент ние заявяваме отделна регистрация, означава, че чакаме ясен отговор от "Продължаваме Промяната" и все пак има последващи етапи. Знаем, че по хронограма до 27 август е възможно, регистрираните субекти за изборите да направят нови конфигурации, тоест да се обединят за общо явяване", отговори на въпрос Йорданова защо "Демократична" България внася документите си в ЦИК самостоятелно, а не в коалиция с "Продължаваме Промяната". 

За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това каза по-рано днес пред Нова телевизия Атанас Атанасов от ДБ.

„Не бих искал да си мисля, че мога да участвам в коалиция в Бойко Борисов. Призовавам ръководството на ПП да се замислят върху това искаме ли да постигнем промяна. За нас никак не беше лесно да вземем решение да бъдем в общо мнозинство с БСП, но голямата цел е промяната. Нашата задача беше демонтаж на борисовата корумпирана държава. Това ни накара да влезем в мнозинство с тези партии. Целта обаче не беше постигната”, заяви той.

По думите му, за да се постигне промяна, е необходимо концентрация на реформаторските сили. „Като гледам с какъв размах служебното правителство извършва сериозни кадрови промени, имам чувството, че смята да управляват доста дълго", каза още Атанасов.

И поясни, че днес от ДБ ще се регистрират в ЦИК за участие на изборите „Това не препятства възможността да се явим заедно с ПП. По закон има допълнителен срок, в който регистрирани политически субекти могат да се явят заедно с един номер. Вече сме в предизборна ситуация. Хората трябва да избират. Бих казал, че, ако прекараме невидима фронтова линия за тези избори от едната страна са реформаторските сили, а от другата са реставраторските. Има нещо много близко с това, което се случи в началото на прехода, когато БКП контролираше през своя партиен апарат цялата държава, но нямаше коалиционни партньори. ГЕРБ е новото БКП по манталитета на поведение”, каза още той.

Трябват ни повече народни представители, голямата дилемата е дали заедно с ДБ ще получим повече депутати или поотделно. Днес излиза едно от нашите социологични проучвания и ще дадем отговор. Не искаме да правим компромиси, какъвто беше ИТН. Това каза в ефира на “Твоят ден” съпредседателят на ВОЛТ Настимир Ананиев.

Според него ПП има много силен екип с конкретни теми, необременени, с прагматичен подход за решаване на проблемите. "Утре изтича срокът за регистрация в ЦИК, след това има още десетина дни, в които да се добавят субекти в коалициите. Търсихме мнозинство за реформи, ИТН беше спяща клетка, която беше активирана в един момент, за да напусне коалицията. Вероятно, ако им бяха дадени 4 млрд., щяха да останат", посочи той.

По думите му не е имало пречка КПКОНПИ да се раздели на две, за да се гарантира справедливост на хората. "В момента не виждаме прокуратурата да работи ефективно. Където пипнеш в държавата изниква корупция и задкулисие. Коалицията ни беше саботирана отвътре - от ИТН и отвън - от опозицията. Разочарован съм от "Възраждане", уж протестираха срещу ДПС и ГЕРБ, а в парламента ги подкрепиха", заяви Ананиев. 

За него "Газпром" не изпълнява договора си, така че не може да се разчита на тях.