0

Т рети ден продължават протестите и блокадите на енергетици и миньори на магистрала „Тракия” и Прохода на републиката. Вече имаше опити за разговори от страна на властта, но протестиращите не са удовлетворени. Те коментират, че се борят не само за своите работни места, но и за енергийната сигурност на държавата, съобщи NOVA.

Недоволството на „Тракия”

Движението по двете пътни платна на магистрала „Тракия” остава спряно. Трафикът в цяла Централна България е блокиран със затварянето на пътя Нова Загора – Стара Загора. Енергетиците настояват за подкрепа от цялата страна.

„Няма да спрем с блокадите, докато не се намери решение на нашия проблем. Ние ще стоим, докато някой уважи исканията ни. Едно да е ясно – ние парламентарна република ли сме, или няколко министри вземат решенията. Докато не бъдат изпълнени решенията на Народното събрание, ние ще отстояваме интересите си”, посочи Бисер Иванов.

Сред най-важните решения на парламента, той припомни това до 2038 г. да не бъдат намалявани никакви мощности в комплекс „Марица-изток”. Второто е от тази година – предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост във връзка с 40% намаляване на емисиите. „От тези неща абсолютно нищо не се е случило”, подчерта Иванов.

„Решенията се вземат на тъмно и в наше отсъствие. Цяла България ще бъде засегната от това, което те искат да направят с българската енергетика. Цената на тока, ако въобще могат да го намерят, ще бъде непосилна за плащане”, предупреди Димитър Атанасов.

„Най-бедните хора в държавата ще понесат най-тежката цена. Искам да ги призова да ни подкрепят, да не се поддават на манипулации”, апелира Мартин Георгиев. „Само едно - оставка, нищо друго, това е решението за България”, добави Силвия Николова.

Недоволните търсят диалог с политиците, но не в София, а на място, където е протестът.

Обстановката на „Хаинбоаз”

Повече от 48 часа „Хаинбоаз” също е блокиран от недоволни енергетици и миньори. Това затруднява преминаването през Стара планина и натоварва съседните проходи. Блокиран беше и пътният възел при Нова Загора. Говори се и за блокади на пътен възел „Петолъчката”.

В събота протестиращите имаха намерение да излъчат представителна група, която да присъства на разговорите в Министерския съвет. След срещата на магистрала „Тракия” с министъра на енергетиката Румен Радев обаче стана ясно, че преговори няма да има.

Недоволство и на пътя Дупница – Кюстендил

Миньори и енергетици от мини и ТЕЦ „Бобов дол” блокираха главния път между Дупница и Кюстендил. Отсечката е предпочитана от немалко шофьори, отправили се към граничния пункт „Гюешево”. Заявката на протестиращите е недоволството им да се премести на АМ „Струма”.

Хората обясняват, че излизат на пътя в знак на солидарност с колегите си от „ТЕЦ Марица изток 2” и са категорични, че не са съгласни с плановете на властта за поетапното намаляване на мощностите на централите и с предложението на кабинета за получаване на 36 заплати.

От синдикалните организации са категорични, че няма да отидат на срещата по покана на премиера. Протестиращите твърдят, че дават шанс на правителството до края на деня да преосмисли решенията си. В противен случай са готови за по-мащабни протестни действия. Имат готовност да изкарат и тежка техника.