0

К ритично ниски са нивата на река Дунав, предупреждават от Агенцията за проучване и поддържане на реката.

До корабоплавателите е изпратено предупреждение да се съобразяват с товаренето на плавателните съдове заради дълбочините. Започна удълбочаване на Дунав при остров Ветрен, а с нова, модерна техника специалистите от агенцията правят мониторинг на дъното на реката, съобщи БНТ.

Нивото на река Дунав се пронижава и прогнозата в следващите дни е да се задържи критично ниско, тъй като дъждове не се очакват. В българския участък вече се появиха прагове, които затрудняват корабоплаването.

"В последните няколко седмици наблюдаваме необичайно ниски водни нива, като вчера и днес сме измерили за водомерен пост Русе ниво от -30 см спрямо условната кота 0. Това е своеобразен рекорд за двете дати, откакто има измервания. В момента имаме ограничение за газенето на корабите, като най-критичните участъци в района на остров Ветрен, около град Силистра и обикновено критичните участъци в района на Вардим и Белене. Заседнали кораби няма, има кораби, които изчакват подходящи условия или се претоварват спрямо ограниченията", каза инж. Ивелин Занев - директор на АППД-Русе.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав непрекъснато наблюдават плавателния път. За анализ на състоянието му и за подобряване на навигационната обстановка вече се използва новото хидрографско оборудване - ехолот и лазерна радарна система, с чиято помощ се сканира речното дъно. С тяхна помощ е направен и драгажен план за корекция на фарватера.

Специалистите от агенцията направиха и демонстрация как с помощта на новата техника на дъното може да се види отдавна потънал кораб, каквито има не малко в българския участък на Дунав, и речните течения биха могли да разместят и да станат потенциална опасност.

"Този потънал съд конкретно е от много години. Известен е, знаем го. Постоянно се правят промени и се следи неговото състояние. Ширината му е около 8 метра и дължината му е 18 метра", обясни Пламен Стефанов – гл. експерт "Геодезия и хидрография" към АППД-Русе.

С помощта на новата техника критичните участъци могат да бъдат визуализирани и да бъдат нанесени на електронна карта на сайта на АППД. Така всеки корабоплавател може да получи нужната му информация по всяко време на денонощието, и да прецени кога, от къде и с какъв товар може да премине.