0

Х иляди мъртви риби изплуваха в Гребната база на Пловдив. Гледката шокира разхождащите се и спортуващите около канала граждани, които гледат и недоумяват на какво се дължи това, съобщи NOVA. В социалните мрежи се появиха различни теории и предположения кое е довело до измирането на толкова много риба. Според някои е липса на кислород, а според други водата е била отровена.

Над района се носи неприятна миризма на мърша- вероятно от разлагането на мъртвата риба. От Община Пловдив посочват, че има проблем и то е свързан със зарибяването на канала.

„Във водата няма отрова, която да причини масовото измиране на рибата, която пуснаха спортните риболовци в понеделник. Ако водата имаше проблем – щеше да измре и другата риба, която е по-отдавна в канала. За наличие на отрови не може да се говори”, заяви специалистът по екология и аквакултури доц. Ангел Цеков.

По думите му рибата, която е измряла, е от вида сребриста каракуда, която се използва за спортен риболов. „Това, което имаме като информация от хората, транспортирали рибата е, че тя е от водоем в Хасково Вероятно при улавянето ѝ е била наранена, което е довело до измирането ѝ”, посочи доцент Цеков.