0

Т ри години след пандемията българин още чака багажа си от Ухан, тъй като не може да пътува дотам. Това разказа пред „Телеграф“ Стоян Конев.

Преди кризата с COVID-19 младият мъж редовно посещавал града за фестивала на китайската Нова година и оставал там по 4-5 месеца. Там е работил като аниматор. Стоян се оказа в „епицентъра“ на пандемията и след огромни перипетиил, успя да се завърне у нас през февруари 2020 година. Тогава той избра да се прибере през Пекин, тъй като Шанхай беше сред градовете с най-много заразени.

„Продължавам да чакам куфара си. Надявам се скоро моя позната да ми го донесе. Тя се прибра при семейството си и не си е идвала вече две години. Мерките там бяха драконовски. Преди Ухан беше затворен за туристи и не можеше да се пътува без официална причина - например да видиш родителите си. Сега дават визи, но цените на билетите са безобразно скъпи. Така че засега не възнамерявам да пътувам до Китай“, обясни Стоян Конев.

Мерки

Той обясни, че само при един положителен случай се затваря целият град. „Много са стриктни там. Иначе хората се върнаха към нормалния ритъм на живот - ресторантите и клубовете са отворени. Децата също ходят присъствено на училище. Маските не са задължителни, но там ги носят. В Ухан се разхождаха с маски още преди пандемията, това е обичайно за тях“, разказа той.

Стоян разказа, че е обичал да ходи там, защото му харесва не само градът, но и хората. „Китайците са мили и добри, само в Ухан са малко по-особени. Мога да направя сравнение със софиянци и перничани. По- лесно се палят. По-темпераментни са“, обясни той.

Изисквания

Допреди около година имаше стриктни изисквания, за да посетиш Ухан - да си китаец или да имаш роднини там, официална покана, като за начало одобрена от правителството, снимка на белите дробове с лекарско мнение, и то само от определени болници. Тогава бяха нужни и два последователни PCR теста през един ден, отново от определени места. Те трябваше да са направени две седмици преди пътуването. След това се изискваше и трети PCR - 24 часа преди полета. Пътуващите до Ухан след това трябваше да преминат и през 14-дневна карантина в хотел при пристигане в основните градове. Следваше още една карантина - от седем дни, отново в хотел, но в последната дестинация. И всичко това на собствени разноски.