0

Т рима професори ще влязат в битка за мястото на нов председател на Съвета на ректорите. По информация на „Телеграф“ издигнатите кандидатури са на ръководителите на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Димитър Димитров и на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова. Очаква се към тях да се присъедини и ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. Добри Ярков, който в момента е член на Управителния съвет.

Срок

Срокът за официалните номинации изтече в сряда, а вчера и днес по куриер в секретариата на организацията се очакваха документите, подадени от 52-те висши учебни заведения (ВУЗ), които членуват в нея. „Към момента съм получила документите от 16 университета, очакват се куриерите до утре да доставят и останалите. Аз обработвам данните в тях, но не мога да ви кажа нищо. Не е практика предварително да се обявяват имена. Предлагат се имена и за членове на Управителния съвет, на Контролния съвет и на Етичната комисия“, коментира пред „Телеграф“ секретарят на Съвета на ректорите Петя Паскалева.

Бюлетини

Гласуването се провежда с бюлетини, като 52-мата ректори ще трябва да изберат освен председател, четирима членове на Управителния съвет, двама в Контролния съвет и двама в Етичната комисия. Настоящият председател акад. Лъчезар Трайков от Медицинския университет със сигурност няма да е кандидат за нов мандат. Фаворит за поста му е проф. Димитър Димитров, който в момента е главен секретар на съвета.

Изборът ще се състои на негова територия в аула „Максима“ на УНСС на 13 март (сряда). Очаква се на конгреса да присъства и министър-председателят в оставка акад. Николай Денков.