0

11 нови шефове на дипломатически мисии на България ще бъдат избрани до края на годината, като в момента има три вакантни места. Всеки отговарящ на изискванията дипломат, желаещ да заеме такъв висок пост, подава молба със своя „класация“ на предпочитаното работно място зад граница, като има право да посочи до три вакантни позиции.

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел е утвърдила докладна записка в този дух, а таблицата със свободните места е разпратена до директорите на дирекции в МВнР. В момента най-апетитното свободно място е в Париж. Там липсва посланик, откакто Николай Милков бе назначен през миналия август за служебен външен министър. След това обаче президентът Радев не го върна на мястото му, а го преназначи за постоянен представител в НАТО в Брюксел. Други празни места за шефове на мисии са тези в Киев и Канбера, както и в генералното консулство в Дюселдорф.

Милков е последният ни посланик в Париж

 Милков е последният ни посланик в Париж
БТА

В края на юли изтича мандатът на посланика ни в Сеул Петко Драганов. През септември ще се търси генерален консул в Мюнхен и посланик в Джакарта. Голям ще е напливът от кандидати за Лондон, където мандатът на сегашния ръководител Марин Райков, бивш служебен премиер, изтича в средата на ноември. Балканските дестинации Скопие, откъдето ще се завърне Ангел Ангелов, и Прищина, където изтича мандатът на Христо Гуджев, се освобождават през декември, както и посланическото място в Копенхаген, заемано сега от Светлан Стоев.

Всички ръководители на мисии, които ще се завърнат в София, са дипломати от кариерата с най-висок ранг, със завидна професионална биография както в централата в МВнР, така и в задгранични представителства. Тъй като в момента липсват достатъчно кадри, които да имат придобит дипломатически ранг посланик, в МВнР са свалили летвата. За длъжността посланик минималният изискван ранг в момента е съветник (трети поред след посланик и пълномощен министър), а за генерален консул - даже първи секретар. Посланик се назначава с президентски указ след съгласуване между институциите, а генерален консул – от Министерския съвет.