0

Р айонният прокурор на София Невена Зартова е подала оставка, разкри самата тя пред БТА. Името на Зартова изплува покрай съдебния скандал, разразил се след показното убийство на Мартин Нотариуса. Тя бе призована на няколко пъти да се оттегли и от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. 

Зартова не пожела да посочи причините за това свое действие, като уточни, че мотивите ѝ са изложени в подаденото от нея заявление.

Малко по-рано стана ясно, че заместник - районните прокурори на София са подали оставки пред ВСС. Четиримата се оттеглят от ръководните постове и декларират, че се разграничават от действията на районния прокурор Невена Зартова, съобщава БНТ. 

В молба до Прокурорската колегия Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев посочват, че искат да бъдат освободени като заместници на административния ръководител на СРП. Те допълват, че не желаят да бъдат част от ръководството на СРП и искат да се върнат като редови прокурори там.

Преди Сарафов нареди да се извърши ревизия на всички дела, свързани с убития Мартин Божанов. Справка на прокуратурата показа, че името му е замесено в общо 25 дела и преписки през годините, като голяма част от тях са били в Софийската районна прокуратура, тъй като Божанов, е бил замесен в имотни измами. Нито едно такова дело обаче не е стигнало до съд.

Наред с това на 9 февруари екип от 21 прокурори, начело със Сарафов, влезе в СРП на проверка „във връзка с констатирани неприемливи практики за разпределение на делата в създаден в СРП отдел „Специализиран“, както и множество изнесени данни в публичното пространство, отразяващи негативно дейността на Районна прокуратура-София“.

Проверката трябва да установи как и на какво основание са разпределяни определени дела на прокурори от отдел „Специализиран“, как са сформирани екипите по тях и дали това е извършвано на случаен принцип и в съответствие с вътрешните правила в прокуратурата. Освен това ще се проверява срочността и ритмичността на разследванията, причините за забавяне и основанията за удължаване на срокове, мотивираността на постановените актове, взетите мерки за неотклонение и др.

Още през лятото на миналата година той поиска оставката на Невена Зартова заради двойно убийство в Лозен, за което беше задържан Чавдар Бояджиев. Мъжът се оказа обвиняем и за убийство по непредпазливост от миналата година, когато удушил момиче, като е бил освободен от ареста срещу „подписка“. След задържането му за двойното убийство обаче Бояджиев направил самопризнания, както за него, така и за първото, като отново казал, че умишлено е удушил жертвата си.