1

Н овината за нашествие на паламуд по Южното Черноморие подпали рибарите, но надеждите им се оказаха напразни.

"Докато се появи, и веднага изчезна. Така е с паламуда. Днес го има в тонове, след часове - изчезва. Само двама колеги са успели да "хванат" пасажа с едри тулупи и да напълнят мрежите. Ние, останалите, и една риба не извадихме", оплакват се риболовците в Царево. Именно там преди няколко дни се появиха огромни пасажи с едри екземпляри, достигащи до 3 кила и нагоре.

Рибарската радост обаче се оказа кратка. След новината за богатия улов морските вълци дебнеха дни наред с лодки и мрежи в морето, но паламудът се изпари като дим. Те обаче не са изгубили надежда, че пасажите с прословутия паламуд ще се завърнат. "Още е много топло времето и водата, трябва да изстине морето, за да дойде паламуд. Има време, дано имаме късмет", казват рибарите.

Алтернатива

Докато чакат тлъстите туруци, те са доволни, че вадят пълни мрежи с лефер, който е също голям деликатес. За много от местните хора леферът категорично бие по вкусови качества паламуда. Но малцина могат да си го позволят на трапезата, защото цената му е космическа. В момента килограм лефер се продава по магазините в Бургас на цена от 40 лева.

Прясно уловените риби пък се търгуват на едро директно от даляна на цена от 30-35 лв. за кило. "Излезе доста лефер, но не е достатъчно като количество, че да му падне цената. Ако така се задържи уловът, до седмица -две цената му може да падне с десет лева надолу", прогнозират риболовците.