0

О ткриване на поредния езически храм ще е в основата на новия проучвателен сезон на археологическия комплекс Перперикон. Той започва от днес, 6 юли, каза за БТА дългогодишният ръководител на разкопките на скалния град проф. Николай Овчаров.

В аванс проф. Овчаров уточни, че тази година проучвателният сезон е под надслов: „След огромния успех на Перперикон в Европейския парламент в Брюксел търсим поредния езически храм в свещения комплекс на Големия дворец“. Припомняме, че макет на Перперикон бе експониран преди месец – на 1 юни, в Брюксел. Заради големите си размери той влезе в сградата на ЕП през парадния вход. Заедно с него бе представена и изложба на находки от скалния комплекс, както и на други забележителности от Източните Родопи. Събитието бе уважено от почти всички български представители в ЕП. Присъстваха и посланикът на  България в ЕС Румен Александров, както и заместник-кметът на побратимената брюкселска община Сен-Жос-тен-Нод Дора Илунга, генералният секретар на Европа Ностра - Снежка Михайлович, и Маркос Рос Семпере, докладчик на ЕП по новия Европейски Баухаус.

Само преди десетина дни Общинският съвет в Кърджали гласува да отпусне за разкопки на Перперикон през настоящата година средства до 150 000 лв., а като основен мотив за това бе посочена липсата на приет национален бюджет за 2023 г. и съответно отпуснато целево субсидиране на обекта.