0

В одят се разговори за осигуряване на охрана в Държавната психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов” в Раднево след случаите на агресия от страна на пациенти към служителите. Това съобщи пред „Телеграф“ директорът на лечебното заведение д-р Владимир Трънов.

„Усилено работим по въпроса, но трябва да намерим фирми, които да проявят интерес. В непрекъснат контакт сме и с Министерството на здравеопазването, има разбиране от тяхна страна, но трябва да се уточнят параметрите“, разказа д-р Трънов. Той е провел разговор и с местното полицейско управление и оттам са обещали да съдействат. За целта патрулка ще обикаля около района на болницата по-често и ще следи за сигурността.
„Така ще се действа по-бързо при необходимост. Имам уверение за това от началника на полицията“, каза д-р Трънов. Той увери, че вече обстановката в болницата се нормализира и се опитва да успокои персонала, за да не напускат служители. В момента в лечебното заведение има около 300 пациенти, като едно от отделенията е с наркозависими.

Ангажимент

От здравното министерство обясниха пред „Телеграф“, че са поели ангажимент и когато има оферти от охранителните фирми, средствата веднага могат да бъдат преведени. Това обаче зависи от цената, тъй като ако е висока, трябва да се мине през обществена поръчка. Ако обаче е под прага, болницата веднага ще получи необходимото финансиране, тъй като в изготвения проектобюджет на министерството за 2023 г. е предвидено увеличение на разходите по показател „издръжка“. Това дава възможност за предоставяне на допълнителни средства на психиатричната болница в Раднево за подобряване на безопасната среда на работещите.

Случай

В петък в лечебното заведение имаше пореден случай на агресия към медицинска сестра от страна на пациент. Става дума за наркозависим, който е бил приет в Шесто мъжко отделение. Въпреки че е бил фиксиран, той е успял да освободи краката си и опитал да удари лекарка с колене. След като дежурната сестра видяла какво се случва, извикала на лекарката да се пази и това ядосало още повече мъжа. тогава той изритал сестрата в гърдите и челюстта.