0

И зпращаме Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му път. Духовникът, когото наричат църковен интелектуалец и човека, който стана синоним на добрина, смирение и отдаденост, почина на 13 март. Петък и събота са обявен иза дни на национален траур заради кончината на главата на Българската православна църква.

В 9.30 ч. ще бъде отслужена заупокойната света литургия, в 11 ч. ще има опело в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. В 12 ч. от площад „Св. Александър Невски“ ще започне литийно шествие до митрополитския катедрален храм „Света Неделя“, където от 13 ч. ще бъде проведена церемония по погребение на Негово Светейшество.

Литийното шествие с тленните останки на патриарха ще започне от площад „Св. Александър Невски“ и ще се проведе по маршрут: ул. „Оборище“, ул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Кн. Мария Луиза“ до храма „Св. Неделя“. Шествието ще се проведе в крайна дясна лента на пътното платно, по посока на движението.

Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. 

След 8:00 ч. гражданите, които желаят да присъстват на литургията и опелото в катедралния храм, ще преминават проверка за сигурност през пунктове, разположени при северния и при южния вход на храма. Присъстващите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на хора във видимо неадекватно състояние няма да бъде разрешаван.

За времето от 8:30 до 15:00 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона „София-център“ с радиус 1500 метра и височина 1000 метра.

От полицията в София също съобщиха, че предприемат специални мерки. Днес, в деня на погребението, поетапно ще бъде спирано и възстановявано движението по ул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Княз Ал. Дондуков“ и бул.“ Княгиня Мария Луиза. Причината е литийното шествие от храм-паметника „Свети Александър Невски“ до църквата „Света Неделя“. Засилени мерки имаше и около „Свети Александър Невски“, където беше обособена зона за желаещите да почетат паметта на патриарх Неофит.

От Столичната община (СО) въвеждат временна организация на движението в столицата. В 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойната света литургия, в 11:00 ч. - опело в катедралата „Свети Александър Невски“. От 12:00 ч. от площад „Свети Александър Невски“ ще тръгне литийно шествие до митрополитския катедрален храм „Света Неделя“, където от 13:00 ч. ще се състои церемония по погребение на патриарх Неофит.

Литийното шествие с тленните останки на патриарха ще тръгне от площад „Свети Александър Невски“ и ще премине по маршрут - ул. „Оборище“, ул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Княгиня Мария Луиза“ до храма „Света Неделя“. Шествието ще  премине в крайна дясна лента на пътното платно, по посока на движението.

Въвежда се и организация на движението в столицата. До приключване на траурната церемония днес се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на всички паркинги на площад „Свети Александър Невски“; на ул. „Оборище“ - между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“; на ул. „15 ноември“; на ул. „Московска“ - между ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „Дунав“; на ул. „Дунав“ - между площад „Свети Александър Невски“ и ул. „Врабча“; на ул. „11 август“ - между ул. „Врабча“ и площад „Свети Александър Невски“; на ул. „Париж“ - между ул. „Московска“ и ул. „Врабча“; ул. „Съборна“ - между ул. „Леге“ и площад „Света Неделя“.

От 7:30 ч. днес се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище“ - между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“; по ул. „Московска“ - между ул. „Г. С. Раковски“и ул. „Дунав“; по ул. „15 ноември“; по ул. „Дунав“ - между площад „Свети Александър Невски“ и ул. „Врабча“; по ул. „11 август“ -  между площад „Свети Александър Невски“ и ул. „Врабча“.

При преминаването на шествието е възможно спиране и ограничаване движението на пътни превозни средства, както и в района на площад „Света Неделя“, по ул. „Съборна“, ул. „Леге“, ул. „Позитано“ и ул. „Алабин“, което ще се извърши поетапно по преценка на „Пътна полиция“ - СДВР, допълват от СО.

Гражданите, които искат да присъстват на заупокойната литургия, ще могат да влязат от ул. „11 август“ и от ул. „15 ноември“, където ще бъдат организирани контролни пунктове.