1

К итът Белуга Хвалдимир, за който се твърди, че е бил обучен да шпионира в полза на Русия, е открит мъртъв в норвежките води. Това съобщи организацията за защита на животните Marine Mind, която от няколко години публикува онлайн информация за живота на Хвалдимир.

КИТ РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ! Мистериозна белуга се появи край бреговете на Швеция, заподозряха го в шпионаж за Русия

„С натежало сърце споделяме новината за кончината на Хвалдимир“, се казва в съобщение на организацията, публикувано в социалните мрежи. От Marine Mind са получили сигнал за мъртъв кит от местен жител в събота, 30 септември. Ще бъде извършена аутопсия, за да се установи причината за смъртта на Хвалдимир, уточниха от организацията.

През 2019 г. рибари откриха белугата в териториалните води на Норвегия с стойка за камера GoPro, на която пишеше „Equipment St.Peterburg“. Китът беше наречен „руски шпионин“, въпреки факта, че в Съединените щати също има град, наречен Санкт Петербург, който има много делфинариуми.

Китът, наречен Хвалдимир, показа някои признаци на опитомяване и Норвежката агенция по рибарство многократно предупреди местните жители да не влизат в контакт с него от страх, че може да бъде наранен.