0

30 научни доклада на преподаватели и докторанти от 5 държави - Турция, Германия, Северна Македония, Австрия и България, бяха представени по време на Регионална кръгла маса Национална сигурност, идентичност и медии в условията на глобална политическа и икономическа криза. Форумът беше разделен в три научни секции - Сигурност в условията на глобална политическа и икономическа криза добри практики и перспективи, Опазване на националната идентичност в условията на глобална политическа и икономическа криза и Ролята на медиите в отразяването на актуалните проблеми на националната, регионалната и глобална сигурност. Срещата е в изпълнение на дейности по Националната научна програма сигурност и отбрана и Проект за частично финансиране на научна проява ПЧФНП-22-06 към МОН.

Тя беше организирана от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и се проведе в една от кокетните зали в новооткрития градски културен център на община Одрин, носещ името на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк. За организацията на форума огромна заслуга има Реджеп Гюркан, кмет на турския крайграничен град, както и кметовете на община Елхово Петър Киров, и на община Свиленград арх. Анастас Карчев. Проявата беше ръководена от проф. Стоян Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ, който предложи на присъстващите със ставане на крака да изслушат химните на Турция и на България. Отново по предложение на проф. Денчев официалните лица, участниците и гостите на форума, почетоха с едноминутно мълчание и свеждане глави паметта на кралицата на Великобритания и Северна Ирландия Елизабет II.

Думата беше предоставена на Ректора на УниБИТ, проф. Ирена Петева която след кратко слово откри престижния научен форум.

УниБИТ

Поздравителни адреси пратиха президентът Румен Радев, министрите на туризма, отбраната и образованието Илин Димитров, Димитър Стоянов и проф. Сашо Пенов. Председателят на ДАНС Пламен Тончев и бившият премиер на Северна Македония (2002-2004 г.) проф. Владо Бучковски също поздравиха участниците.

В обръщението си към научния форум кметът на Община Одрин – Реджеп Гюркан, изтъкна, че не могат да бъдат поставяни граници в добросъседството, културните взаимоотношения и обмена, но е необходимо да бъде осигурен непрекъснатият контрол на информацията, свързана с гарантирането на националната сигурност. В заключителните си думи г-н Гюркан благодари на ръководството на УниБИТ в лицето на проф. Петева и на проф. Денчев, за приноса им в развитието на двустранните отношения.

В своя пленарен доклад Световната политическа криза и нейното отражение върху Балканите проф. Денчев в съавторство с проф. Петева, акцентира на най-важните проблеми, свързани с геополитическата стабилност като фактори за опазването на сигурността.

С научни доклади във форума участваха и представители на академичната общност, докторанти и студенти на университета и представители от Турция, Северна Македония, Австрия и Германия. Кръглата маса завърши с дискусионна сесия и обща снимка на всички участници и официални гости.