0

Я дливи халби за бира като алтернатива на еднократните пластмасови чаши изобретиха ученици за конкурса „Млади изследователи 2025“. Състезанието се организира в Пловдив от Университета по хранителни технологии с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Дванадесетокласниците от Професионалната гимназия по икономика в Кърджали създали не само екологични и безотпадни, но и вкусни чаши като перфектно мезе за бира. Ядливата алтернатива на традиционната халба е от царевично нишесте и я има с вкусове на барбекю, пица, риба цаца и други, за да обогатят преживяването на потребителите.

Направления

В конкурса взеха участие 110 отбора от цялата страна, които се състезаваха в 9 направления: „Храни и напитки“, „Хранене и здраве“, „Биотехнологии“, „Екология и зелени технологии“, „Парфюмерия и козметика“, „Икономика и предприемачество“, „Туризъм, ХоРеКа, кулинарен мениджмънт“, „Кетъринг“ и „Мехатронни системи“.

Изобретения

Друго интересно изобретение на състезателите в направление „Екология и зелени технологии“ е умна възглавница от устойчиви материали с интелигентни сензори и възможност за мониторинг на чистотата на въздуха. Ученик от Лом впечатлил с идеята си за поставяне на своеобразни раници върху гърбовете на крави, в които да се отделя формираният биогаз. На базата на свои проучвания ученици от други отбори предупредили, че е възможно динозаврите да се завърнат заради глобалното затопляне и рязко нарастващите нива на въглероден диоксид.

Десетокласниците от СУ „И. Вазов“ в Стара Загора показали хидропонно отглеждане на култури, при което растенията се развиват без почва, като получават нужните хранителни вещества директно от богати на минерали водни разтвори.