0

У чилища, детски градини и ясли се включват на пазара за ток и успяват да продават електроенергия от по-големите мощности на монтираните по покривите си фотоволтаични системи.

Проверка на „Телеграф“ показа, че все повече обществени сгради печелят финансиране по различни проекти и инвестират в компонентите, които им осигуряват електричеството, необходимо за покриването на собствените нужди. За да продават излишъка обаче, те се включват към електропреносната мрежа на специален режим и със съдействие от общините.

Пионери

Първото училище, подготвило нужната документация и открило процедурата по обществената поръчка, е плевенското СУ „Иван Вазов“. „Идеята е фотоволтаичната електроцентрала да бъде разположена на всичките покриви на нашата сграда. Тя ще бъде с мощност 186 киловата, а цялата мощност с климатичната система, която изградихме в училището, е общо 100 киловата. Не може училището да продава електрическа енергия, но с общината сме подписали съответните споразумения към нашия договор за стопанисване, имаме разрешително за строеж, имаме парите от нашия си бюджет. Надявам се новият директор да не изпусне този уникален шанс“, обяви Димитър Митев пред „Телеграф“. Той управляваше училището в продължение на повече от 30 години преди в началото на месеца да бе пратен в пенсия и заменен с Ганка Нинова.

Според проекта фотоволтаичната система ще дава допълнителни средства на училището, които могат да се реинвестират и в базата и персонала. „Цялата инвестиция е от около 200 000 лева, като според предварителните изчисления за 7 години тя може да се възвърне напълно“, коментира още Митев.

Осветление

В Русе има няколко общинските сгради, върху чиито покриви са поставени фотоволтаици. Една част от соларните панели са за покриване на собствени нужди на сградата, а друга – за захранване на уличното осветление с цел да се намали разходът на електроенергия. Две малки фотоволтаични централи – на покривите на дома за стари хора „Възраждане“ и детска градина „Русалка“, захранват осветлението в района. Останалите са за собствени нужди. Първата детска ясла в Русе с изградени фотоволтаици е ясла № 9. Те заработиха през март миналата година. Слънчеви панели има също в дома за възрастни хора с деменция „Приста“, дома за медико-социални грижи за деца и на сграда на общинското предприятие „Обреден дом – Русе“ в квартал „Чародейка“.

Транспорт

Изграждането на няколко фотоволтаични инсталации върху административни сгради във Варна са включени в актуализирания План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г. За нуждите на „Градски транспорт“ на територията на сградите, паркингите и плацовете на общинското дружество на улица „Тролейна“ бе изработена и пусната в експлоатация фотоволтаична тракерна електроцентрала. Една от целите й е обезпечаване с електрическа енергия на новите електробуси, с които Варна се сдоби по европроект. Като част от предвидените мерки за енергийна ефективност ще бъдат поставени фотоволтаични централи на сградите на АГ- болницата и ДКЦ 4. Соларна инсталация се планира и в Техническия университет, а във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ - изграждане на Интегриран комплекс с учебно-изследователска фотоволтаична електроцентрала с елементи на изкуствен интелект. Соларни панели ще бъдат поставени и на административните сгради на районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ на бул. „Сливница”, на бул. „Първи май“ в кв. „Аспарухово”, на сградата на Районен център 112 на ул. „Д-р Заменхоф“ и сградата на сектор СОД в местността Малка чайка.

Икономии

В курорта Албена отчитат само за първото тримесечие на годината икономии от 150 000 лв. от експлоатацията на фотоволтаичните централи. Икономията е благодарение на соларни панели, монтирани върху покривите на 12 хотела в комплекса. За периода съоръженията са произвели близо 385 000 квтч чиста енергия от слънцето, използвана напълно за покриване на собствените нужди. От ръководството на ваканционното селище припомнят, че общата пикова мощност на централите възлиза на 1500 квт, а направената инвестиция за привеждането им в експлоатация е на стойност близо 2,5 млн. лв. По предварителни данни годишно се спестяват между 2000 и 2500 мвтч електроенергия, намален е въглеродният отпечатък на компанията, както са намалени и  загубите при преноса, тъй като енергията се използва на мястото, където е произведена.

Фотоволтаиците над спортна зала „Младост“ ще се простират на площ от 1,8 дка. Чрез фотоволтаиците Дворецът  на културата и спорта ще си осигури около 20 на сто от нужното електричество. Соларните панели ще са с мощност 350-400 киловата и ще заемат площ от около 1,8 декара.

Спад

„Цените на инсталациите падат сериозно през последните две години“, коментира пред „Телеграф“ експертът Георги Гочев. „Цената на панела в момента е между 11 и 18 цента, а беше стигнала 23 цента. При инверторите поевтиняването е с около 20-30 процента. Кабелите също поевтиняват, защото доста спадна цената на металите, а тя се отразява и върху инвестициите за конструкцията, която зависи доста от спецификите на всеки един обект“, допълни Гочев и призна, че в последните 3 години има истински бум по отношение на монтирането на фотоволтаични системи за домакинствата.

В момента цената на електроенергията падна драстично. От 500 лева за мегават последния месец тя стана 70 лева. Най-добрият вариант е мощностите винаги да се изчисляват така, че да може системата да покрива собствените нужди и да продава ток. Според различни особености за едно домакинство е необходимо да се осигурят мощности в порядък от 5 до 10 киловата.

В Кресна сложиха инсталация до бивше поделение

Община Кресна осигури финансиране за изграждане на фотоволтаична централа, която ще е с мощност 3МW. Тя ще се намира в местността Ормана до бившето военно поделение, край изхода за град Сандански. Площта на имота, предвиден за тази цел, е малко над 40 декара. Това се случва след решение на местния парламент отпреди 2 години. През това време се промени предназначението на терените, които бяха земеделски земи. Сега всичко е на финалната права. Съвсем скоро ще започне същинското строителство. „Целта ни е да печелим от продажбата на ток, тъй като средствата в капиталовата ни програма не достигат", заяви за „Телеграф“ кметът на община Кресна Николай Георгиев. Приходите на общината ще зависят от цената на електроенергията. Средствата ще се инвестират за по-добра инфраструктура в населените места и за социални дейности.

По темата работиха: Любмил Христов, Жанета Йорданова, Добромир Радушев, Владимир Симеонов