0

С тана ясно какви са очакванията на Украйна за военна подкрепа във войната й с Русия от страна на България.

"Много внимателно наблюдавах дебатите в парламента за предоставяне на военна помощ на Украйна и смятам, че решението, прието от народните представители е много правилно, важно и навреме най-после", каза в ефира на БНТ посланикът на страната у нас Виталий Москаленко.

"Искаме от България от самото начало различни видове въоръжения. В списък до Министерството на отбраната сме посочили повече от 30-ина артикула, където има и средства за противовъздушна отбрана, което е най-необходимо сега. Както знаете заради бомбардировките и обстрелите с ракети и дронове е крайно необходимо такова оръжие. С-300, както и зенитно-ракетни комплекси, установки. Актуален остава и въпросът с доставката на гаубици от 152 мм, самоходни артилерийски установки, снаряди, минохвъргачки и др.", обясни Москаленко.

Според Москаленко широкият списък може да бъде удовлетворен по много точки, като той предполага, че България разполага с всичко изброено.

"По-рано сме давали заявка за хеликоптери и за самолети Су-25 и МиГ-29. Всички въоръжения, с които разполага България от времето на СССР, за нас, за Украйна са крайно необходими", допълни посланикът.