0

Л идерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум на (не)коалиционните си партньори от ПП-ДБ - или Мария Габриел ще е премиер и външен министър, или отиваме към избори 2 в 1. 

"Разбрахме тяхната червена линия - или Външно, защото трябвало ПП да се показвали, иначе нямало да се показват, или всичко друго се чупи. Щом има такава червена линия, разбираме ги, единственото, което можем да предложим разумно, е поне изборите да са 2 в 1, да не харчим пак 300-400 милиона лева. Не се ли случи ротацията, това ще се случи в последствие", коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и ситуацията в Столичния общински съвет, който вчера постигна консенсус и избра председател след няколко месеца опити. Борисов се върна в годините, в които той самият бе кмет на София. "Видяхме, че както в държавата, така и там, те не могат да се справят. Кметът не може да направи мнозинство. Дадох пример - аз, когато станах кмет, от 61 общински съветници нямах нито един мой. Всички комисии бяха разпределени и управлявах две години и след това ме избраха пак. Така че след като видяха вчера, че отиваме на избори, а никой няма нужда сега в София да има избори за общински съвет, защото се клати кмета", разясни Борисов. 

Бойко Борисов отново изрази съмнения относно честността на местните избори в столицата. 

"От това, което четохме, флашките са подправени. Продължават да намират торби с флашки, измами, но нека да ги осветлят, защото и аз чувам слухове нямам. Ако това се окаже, ще има избори за кмет, и ако нямаме общински съвет, болниците в момента не могат да направят хемодиализа. Така че нито има сглобка, нито има сварка, нито има някаква договорка, просто опозиционните партии, да ги наречем, в съвета, дадоха едно време, за да се случи нещо евентуално. То не може да се случи с такива кметове, с внуците и децата на Държавна сигурност, най-много да пратят някого в лагер. Нищо друго не може да се случи в София", твърд беше Борисов.