0

„Искаме увеличение на заплатите с 25%, увеличение на ваучерите за храна с 40 лв. и подобряване на условията на труд на работещите в Български пощи. Ако това не се случи, след 2 февруари излизаме на протест”. Това пред БГНЕС Валентин Стоянов, председател на синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ.

Стоянов уточни, че от началото на 2022г. Синдикалната федерация на съобщенията води борба за увеличение на заплатите на служителите в Български пощи, тъй като средните заплати на 2/3 от работещите са малко над минимума на миналогодишната работна заплата.

„Ние сме внесли исканията на синдикатите в новото ръководство на Български пощи. На този етап сме в символични протестни действия, ще спазим законите”, заяви още Стоянов и продължи: На 2-ри февруари имаме уговорка с ръководството на Български пощи да ни приеме, за да коментираме увеличението на заплатите на служителите, но ако това не се случи, правим подписка и минаваме към началото на протестни и след това ефективни стачни действия”, обясни още Валентин Стоянов.

Още на 30.11.2022г. Валентин Стоянов заяви, че Български пощи ще подготвят протестни действия ако не се повишат заплатите на служителите. "Служителите в Български пощи получават минималната и малко над минималната заплата, а в момента получихме отказ за повишаване на техните доходи. Трябва българските работещи хора да спрат да бъдат и работещи бедни, защото в Български пощи за съжаление е така, в момента ръководството на дружеството абдикира", заяви за БГНЕС още през ноември, председателят на Синдикалната федерация на съобщенията. На 20.12. синдикалната федерация обяви стартирането на символични стачни действия в цялата страна поради непостигане на споразумение с работодателя за достойно заплащане, а действията се изразяват в носенето на протестна лента „Аз протестирам“. Стартира и събирането на подписка „За достойно заплащане на пощенци“. В случай на непостигане на съгласие между синдикатите и работодателя, от Български пощи уточниха, че ще се премине към временно преустановяване на изпълнението на трудовите задължения.