0

Т ова, което не искаме, е да оставаме заложници на решения, които нямат общо с общата логика на развитие на ЕС и се опитваме да избегнем необходимост отново да влизаме в решения на Европейския съвет, което изисква единодушение, това заяви в Брюксел премиерът Николай Денков по повод темата "Шенген" за България. 

Министър-председателят обясни, че ще се преговаря за сухопътните граници. "Подготвили сме вече предложение, видял съм го, ще го изпратим на Австрия, ще използваме и Европейската комисия като медиатор", допълни Денков. 

Унгария е изпратила официално съобщение до България, че ако страната ни не премахне таксата за пренос на руски газ, Будапеща ще наложи вето за присъединяването ни към Шенген. Това обясни още премиерът в отговор на въпрос за причината за решението на българските власти таксата да бъде отложена.

"Решихме да не рискуваме в този момент с важни, макар и не бих казал решаващи стъпки по отношение на Шенген", посочи Денков. "Приоритет ни е миграцията, не само заради Шенген, но и като цяло за Европа. Помощта и средствата за Украйна също са много важни", посочи още той. 

Министър-председателят е в Брюксел за Срещата на върха ЕС - Западни Балкани и заседанието на Европейския съвет.