0

"Със заповед от 19 август до 28 септември бяха проведени над 97 специализирани полицейски операции на територията на цялата страна", обяви главен комисар Петър Тодоров. Служебният вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров представят обобщени данни за предприетите от МВР действия в контекста на подготовката за произвеждането на изборите за Народно събрание. 

Над 97 спецакции от края на август досега, отчете главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. Разкрити са над 550 престъпления, образувани са над 420 досъдебни и бързи проидводства. Задържани са 446 лица, издирени са 114 души, обявени за общодържавно издирване. Издадени са над 4300 актове за установяване на административно нарушение и близо 1250 предупредителни протокола.

"Работихме с криминалния контингент, засилихме натиска върху него и така ограничихме работата им по купуване на гласове". каза вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев  "Свикахме национално съвещание, открихме недобра работа с оперативна информация, информатори, със СРС. Тя бе подценена и бих казал занемарена в някои областни дирекции. Засилихме интензитета", каза той. И обясни, че няма контингент за купуване на гласове, това са хора, които се занимават с каналджийство, с наркотрафик и други престъпления.

Между 50 и 100 лева се търгува един глас, отчетоха от МВР.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев коментира, че през тази кампания сигналите са по-малко от тези на предишни избори. Наблюдават се обаче нови схеми - най-вече, свързани с така наречения корпоративен вот.

"Много често тези, които осигуряват поминък на по-голям кръг от хора, правят опити да повлияят на начина, по който те ще гласуват. Такива практики се наблюдават при осигуряването на дърва за огрев, в сферата на обществените поръчки, заложните къщи и пунктовете за изкупуване на цветни метали.", обяви Демерджиев.

Констатирани са и райони, в които голяма част от населението са обявили, че са с тежки здравословни проблеми и са поискали да гласуват с хартиена бюлетина.

"Реагираме на всеки един сигнал, без значение от кого срещу кого е подаден. Не очаквам нашата работа да приключи в полунощ на 2 октомври. Вероятно следващите дни ще има още акции.", каза Демерджиев.