0

Л ошото време взе първата си жертва. Топола падна върху движеща се кола на булевард „Илиянци” в София, информира NOVA.  В автомобила се е возило семейство - мъж на 65 г. и съпругата му на 57 г. Мъжът е починал на място, жената е в тежко състояние.

Булфото

Временно движението по булевард „Илиянци“ е спряно в двете посоки, съобщават от МВР. 

На фона на лошото време в съботния ден,  очаква ни още по-голяма опасност тази вечер - бурята "Фредерик", нахлуваща с ураганни ветрове и обилни валежи.

Първият снежен ден довя буреносни ветрове, паднали дървета, а на места преспи от сняг.

В цялата страна се подават сигнали за паднали дървета и опасност поради силните ветрове.Продължава да е в сила жълт код за опасно време в Южна България и оранжев код за - Северна и Югоизточна България.

В София има подадени към момента над 20 сигнала за поражения поради ветровете.

Силен вятър издуха ламарини, огради, дървета и билбордове в София

ЧЕСТИТ ПЪРВИ СНЯГ! Вижте къде побеля (СНИМКИ+ВИДЕО)

Първият сняг довя и първите проблеми по пътищата на България. Затвориха „Беклемето“. Временно е ограничено движението за МПС над 12 тона по път II-35 Троян – Кърнаре поради силния снеговалеж, предупреди АПИ още по обяд.

Сняг затрупа и „Петрохан“, но пътищата бяха своеврeменно разчистени. Снежна покривка има на „Боровец“ и „Мальовица“, заснежено е по пътя за Самоков.

Мокър сняг има на проходите "Рожен", "Пампорово", "Превала" и на връх Перелик, информира Областното пътно управление – Смолян.

До областните управители бяха изпратени указания за предприемане на допълнителни мерки във връзка с очаквани силни ветрове и валежи.

От дирекцията съобщиха, че в Националния оперативен център е постъпила информация за метеорологичната обстановка, според която предстоят силни ветрове и валежи.

Метеоролозите предупреждават за нахлуването на бурята "Фредерик" у нас. Ще ни засегне периферията й, по данни на Meteo Balkans.

Тази вечер нахлува у нас бурята "Фредерик"

 Тази вечер нахлува у нас бурята "Фредерик"
Meteo Balkans

Очаква се до неделя на обяд циклонът ще се премести от територията на България. В нощта срещу неделя се очакват интензивни валежи, като в Източна България количествата ще надминат 50-60 литра на квадратен метър с риск от наводнения. Очакват се и обилни снеговалежи, особено по планинските пътища и проходи на Централна и Източна Стара планина, информира и Sinoptik.bg.

Водачите задължително да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри, напомня АПИ.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, допълват от Агенцията.