0

Т ежка верижна катастрофа с участие на леки автомобили, микробус и цистерна с дизелово гориво по трасето на автомагистрала Тракия в условията на мъгла и пожар... За щастие инцидентът не се е случил в действителност, а го отработиха на терена на някогашното старозагорско летище екипи на 7 институции в рамките на областния план за реагиране при екстремална обстановка след сигнал на телефон 112.

При сблъсъка между превозните средства микробусът се запали, а от цистерната започна да изтича гориво. Конструкцията на единия от леките автомобили бе сериозно огъната и се наложи разрязването му, за да бъдат извадени пострадалите пътници. Бе установено, че има и двама загинали на място. Учението беше разделено на четири оперативни участъка. В първия пожарникари от РД ПБЗН демонстрираха тампониране на цистерната с гориво и ограничаване на разлива. В обособен встрани от мястото на катастрофата пункт за триаж медици от ЦСМП оказваха помощ на пострадалите пътници от микробуса и от тежко ударената лека кола.Към тях се включиха и специалисти-психолози, които се погрижиха за изпадналите в шок участници в катастрофата.

В същото време пътни полицаи поставиха на магистралата съответните предупредителни знаци и отклоняваха движението по обходни маршрути. Шефът на РД ПБЗН – Стара Загора комисар Стоян Колев напомни, че Старозагорска област е единствената в България, на чиято територия има две магистрали и това създава висок риск за по-често възникване на тежки пътнотранспортни произшествия.Това предполага изключително добро стиковане между екипите от различните институции.На практика подобна симулация се прави за пръв път през последните 5 години.