1

М инистърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка в Оряховското училище "Св. св. Кирил и Методий", след като тази сутрин в медиите бе публикуван запис с груби изрази от начален учител към деца.

Скандален запис показва как учителка обижда първокласници със заканата "Аз ще ти разбия устата".

Родители на първокласник се сдобиват със запис, на който се чуват обидни квалификации, викове и грубо отношение към децата от страна на тяхната класна ръководителка.

Категорични са, че реакциите ѝ са недопустими и настояват за намеса на отговорните институции. 

Родителите първо забелязали, че детето им се променя в негативен план – то постепенно започнало да се затваря в себе си. Ето защо решили да проверят какво се случва, тъй като в класната стая на първокласниците нямало камера.

На 19 февруари родителите предоставили записа с обидните квалификации на директорката. Срещнали се с нея в неформална среда – в дома на директорката. Тя им обещала да вземе мерки, но след това последвали заплахи към родителите, че ще бъдат съдени, защото записите са незаконни.

„Безобразни сте, да не казвам отвратителни… При теб неудобство няма – ти си опериран от срам. Ти срам нямаш никакъв. Как от по-голямо ще извадиш по-малко, ма. Кое не разбра, ма? Вие глави имате ли, ма? Вие безмозъчни ли сте? Аз ще ти разбия устата…“, се чува в записа. 

Министърът е посетил изненадващо образователната институция и е заявил, че това, което се чува в записа, е  недопустимо, но и че действията на родителите не могат да бъдат толерирани.

Предприети са действия за разширяване на видеонаблюдението в цялото училище, а обвинената учителка е отправила молба в нейната класна стая приоритетно да бъдат поставени камери, за да се тушират всякакви бъдещи съмнения за работата ѝ.

Учителката била обидена от случилото се, но е изпратила няколко души, които да я защитят. Според тях записът може да е манипулиран и те не вярват на него.  В позицията на директорката на училището – Силвия Маринова, се подчертава, че Албена Георгиева има дълъг педагогически стаж и е уважаван учител.

Училището е предложило психологическа подкрепа и възможността ученик да бъде преместен в друга паралелка, но родителите са отказали.

Проверката на Регионалното управление на образованието продължава, паралелно мерки ще бъдат взети и на училищно ниво, информират още от МОН.