0

Р одители и учители от ОУ "Отец Паисий" в пловдивското село Стряма са на тръни заради проблемни ученици от класа на децата им. Става въпрос за двама второкласници, които тормозят съучениците си. В повечето случаи проявите им са брутални, а децата от класа търпят тормоз и посегателства от дълго време, съобщи „Марица” след сигнал на родители.

Последният случай обаче прелял чашата. Единият проблемен второкласник извадил острие и го опрял в гърлото на едно от децата, заплашвайки го.

Родителите били като попарени от това как е възможно подобно нещо да се случва в училище и отишли при директора Румен Филипов. Неговата реакция обаче ги изненадала неприятно. "Много родители са ходили и са се разправяли с него заради отделни прояви на въпросните две деца. Той обаче не взима отношение за нищо. В четвъртък отново бяхме при него. Като му задаваме въпроси и той няма отговор, става агресивен и се нахвърля върху нас. Този човек не би трябвало да е директор", разказа една от майките на ученик във втори клас във въпросното училище.

Тя разказа още, че в училището влиза който си иска. "Като разграден двор е - няма ограда, свърталище е на бездомни кучета, идват бивши ученици, качват се горе, тормозят по-малките. И никой не реагира с нищо. В училището има прекрасни учители, но директорът не си е на мястото. Много са случаите на агресия и своеволия срещу децата ни. Миналата година например имаше набито дете в тоалетната. То се беше напикало от страх там. Имаше също случай да вадят нож срещу охраната", посочи майката.

И даде още един пример - пак същите второкласници миналата година са душили дете на двора. То колабирало и взело да повръща.

С "Марица" се свързала и майката с набитото в тоалетната дете. "Нашият син тогава беше четвърти клас. След активния отдих преди занималня целия клас се качил горе, а той отишъл до тоалетната. Там го причакали две големи момчета. Затиснали го с вратата и го удряли. Синът ми се напикал от страх. Тогава госпожата ми се обади да си го прибера.  Тогава говорих с директора. Исках да върнат записите от камерите, а той ми излезе с номера, че не може. Исках да видя поне кои са нападнали сина ми. В крайна сметка се оказа, че са момчета, които не са от училището и нямат работа вътре. Незнайно защо охраната ги е пуснала вътре", разказа тя. 

Родителите са организирали подписка за изключването на децата. Те не искат да учат в училището в Стряма, нито в околните села. По казуса е сезирано и Регионалното управление по образование.